Megújult a tiszafüredi templomkertben lévő kőkereszt

Kishírek – 2022. május 3., kedd | 16:37

Április 10-én a tiszafüredi Magyarok Nagyasszonya-templom kertjében Czókoly Sándor káplán megáldotta a felújított kőkeresztet. Az ünnepről Kristonné Kiss Klára, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tiszafüredi csoportjának elnöke írt beszámolót.

Kis hazánkban sokan gondolták azt, hogy a régi kereszteket felújítsák vagy újat készítsenek. Mi is ezt tettük.

Tiszafüreden a Magyarok Nagyasszonya-templom kertjében 1857-ben állítottak az akkori hívek egy kőkeresztet. Az eltelt évtizedek alatt sokat romlott a feszület állaga, ezért a KÉSZ tiszafüredi csoportja felhívást fogalmazott meg a kereszt felújítását szorgalmazva.

2021. szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tettük közre felhívásunkat. A sok jó szándékú adománynak köszönhetően 2022. április 10-én, virágvasárnap, a templomkertben a barkaszentelés után a megszépült keresztet is megáldotta Czókoly Sándor káplán úr.

Miért volt fontos sokunk számára, hogy a kereszt restaurálása megvalósuljon? Azért, mert a hívő ember számára a kereszt világítótorony, figyelmeztet és utat mutat a biztos révhez.
A kereszt a kereszténység központja.
A kereszt a kegyelem győzelmi lobogója.
A keresztnek két kiterjedése van. Az egyik a múlt, a másik a jövő. Az egyik igen, a másik nem. Az ember e kettő között él, s egyikből a másikba vágyik.
A kereszt lehet fény vagy árnyék.
A kereszt lehet halál, majd feltámadás.

Ember! Nézz a magasba, figyelmesen! Aztán hajtsd lé a fejed alázatosan! Az ember annyit ér, amennyire megérti a nagy jelképeket. „Imádunk Téged, Krisztus és áldunk Téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!”

Fotó: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tiszafüredi csoportja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria