A 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó tizenhárom védőszentje

Kitekintő – 2022. május 22., vasárnap | 16:30

Krisztus élete betölti és megmenti a fiatalokat minden korban. Erről tanúskodik a következő, 2023-ban Lisszabonban megrendezésre kerülő ifjúsági világtalálkozó 13 védőszentje. A Szentszék Sajtóterme május 18-án közzé tette a Manuel Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka által ezekről a védőszentekről írt szöveget, amely előszóként jelent meg a Paulinus könyvkiadó egy kötetében.

Az életszentség tizenhárom fénye korunknak. Ezeket a személyeket állítja a fiatalok elé a 2023. augusztus 1. és 6. között Lisszabonban megrendezésre kerülő ifjúsági világtalálkozó helyi szervezőbizottsága. Minden egyházmegye kiválasztott szenteket, akik viszonyítási pontként szolgálnak az egyes egyházmegyék életében. Ezzel kívánják segíteni a jövő évi nemzetközi ifjúsági rendezvény résztvevőit, hogy elinduljanak e nagyszerű esemény felé.

Az ifjúsági világtalálkozó fővédőszentje Szűz Mária, a fiatal nő, aki elfogadta, hogy Isten megtestesült Fiának anyja legyen. Mária az, aki elhozza Jézust másoknak, és ma is példakép a világban, amely várja Krisztus üdvözítő üzenetének hirdetését. A hit hősei között van Szent II. János Pál, az ifjúsági világtalálkozók elindítója; Bosco Szent János; Szent Vince, a 6. század diakónusa és vértanúja; továbbá azok a szentek, akik elhagyták Lisszabont, hogy elvigyék az evangéliumot a világba: Szent Antal, egy 13. századi ferences; Vértanúkról nevezett Szent Bertalan, egy 16. századi domonkos szerzetes, aki részt vett a trienti zsinaton; valamint Brito Szent János, egy 17. századi jezsuita misszionárius és vértanú.

A 2023-as ifjúsági világtalálkozón részt vevő fiatalok elé állítják néhány boldog kortársuk példáját is, mint például Portugáliai Johanna királylányét, aki a kolostorbeli életet részesítette előnyben a koronával szemben; a fiatal jezsuita João Fernandesét, aki 1570-ben halt vértanúhalált a Kanári-szigeteken, miközben misszionáriusként Brazíliába tartott; A Gyermek Jézusról nevezett Mária Kláráét, aki fiatal arisztokrataként árvává válva úgy döntött, hogy az elfeledettek „anyja” lesz Lisszabonban.

A lisszaboniakhoz csatlakozik Boldog Pier Giorgio Frassati, akinek szenttéavatási eljárása folyamatban van, aki az Alpokat megmászva és a szegényeket szolgálva örömmel, dinamizmussal és szeretettel élte meg az evangéliumot egészen 24 éves koráig, Torinóban bekövetkezett haláláig; Boldog Marcel Callo francia cserkész, aki 1945-ben halt meg a mauthauseni koncentrációs táborban, ahol a nehéz körülmények ellenére apostolkodást végzett; valamint két Boldog Chiara Badano és Boldog Carlo Acutis, akiket a betegség már serdülőkorukban sújtott, de együtt élték meg a szenvedést a Keresztre feszített Krisztussal, a hit fényes tanúságtételét kínálva korunknak.

A világ minden egyházmegyéje választott védőszenteket, hogy segítsék fiataljaikat felkészülni a 2023-as lisszaboni rendezvényre. A nemzetközi eseményen valószínűleg Ferenc pápa is részt vesz fiatalok százezreivel együtt, akik a világ minden tájáról érkeznek majd a portugál fővárosba.

*

Az első ifjúsági világtalálkozót 1986-ban Rómában rendezték meg, ezután Buenos Airesben (1987), Santiago de Compostelában (1989), Częstochowában (1991), Denverben (1993), Manilában (1995), Párizsban (1997), Rómában ( 2000), Torontóban (2002), Kölnben (2005), Sydneyben (2008), Madridban (2011), Rio de Janeiróban (2013), Krakkóban (2016) és Panamában (2019) tartottak világtalálkozókat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria