A pekingi érsek a hongkongi katolikus közösségbe látogatott

Kitekintő – 2023. november 21., kedd | 18:33

Joseph Li Shan, a pekingi főegyházmegye érseke küldöttségével együtt november 15–17. között három napot töltött Hongkongban.

Az érsek köszönetet mond az Úrnak a hongkongi egyházmegyében töltött intenzív, találkozásokkal teli napokért, amelyeket a Kínai Népköztársaság fővárosából érkezett küldöttséggel együtt éltek meg. Li Shan püspök és a pekingi küldöttség  látogatásával viszonozta a hongkongi püspök, az azóta bíborossá kreált Stephen Chow bíboros tavaly áprilisi pekingi látogatását – számol be a Kung Kao Po, a hongkongi egyházmegyei hetilap.

November 15-én, szerdán, a Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett hongkongi székesegyházban bemutatott ünnepi eucharisztikus liturgia során Joseph Li püspök meghatódottságának adott hangot, amiért John Tong bíborossal, Hongkong tiszteletbeli püspökével és Stephen Chow bíborossal koncelebrálhatott egyazon oltár körül. A pekingi érsek köszönetet mondott Chow bíborosnak és hongkongi testvéreinek, hogy lehetővé tették ezt a látogatást, valamint az ebből az alkalomból szervezett teológiai konferenciát. A liturgián koncelebrált továbbá Joseph Yang Yongqiang, a csoucuni (zhoucuni) egyházmegye püspöke – aki részt vett az októberben Rómában tartott szinódusi ülésen – és Joseph Ha OFM hongkongi segédpüspök, valamint számos hongkongi és pekingi pap. Li Shan püspök mindenkit, papokat, híveket és laikusokat egyaránt bátorított: „Függetlenül a nehézségektől, amelyekkel találkozhatunk, hűségesnek kell lennünk az Úrhoz, hálával telve, mindig dicsérve Istent.”

A pekingi küldöttség háromnapos hongkongi tartózkodása során meglátogatta a Caritast, a Szentlélek Szemináriumot és a Szentlélek Tanulmányi Központot is, ahol a kínai vértanúknak szentelt kápolnában közös imával emlékeztek meg az összes misszionáriusról, akik az evangéliumot elvitték Kína földjére, és kifejezték tiszteletüket John Tong bíboros, a Szentlélek Tanulmányi Központ első igazgatója felé. A látogatás alkalmával a központ adott otthont egy – Szinodalitás és egyház Kínában: közösség, részvétel és misszió címmel megrendezett – teológiai konferenciának, valamint a hongkongi és kontinentális kínai tudósok harmadik közös szimpóziumának, ahol a sinizáció (a vallások integrálása a kínai kultúrába – a szerk.) témáját járták körül a teológia szemszögéből. Chow bíboros a Rómában tartott szinódusi ülésen szerzett tapasztalataira hivatkozva hangsúlyozta, hogy „a szinodalitás főszereplője a Szentlélek, és az embereknek inkább a Szentlélekre kell hallgatniuk, mint azt várni, hogy »demokratikus« módszerekkel vezessék az egyházat”.

Joseph Li püspök azt is elmondta, hogy lenyűgözte a hongkongi egyház fejlődése. „Sokat tanulhatunk belőle” – hangsúlyozta a pekingi püspök, és hozzátette, hogy „hazaviszi ezeket a tapasztalatokat, és komolyan munkálkodik azon, hogy a pekingi katolikus egyház a lehető legjobban növekedjen”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides.org

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria