A szinodalitásról mint a meghallgatás folyamatáról tárgyalt a bíborosi tanács

Kitekintő – 2022. február 24., csütörtök | 13:05

Szinodalitás, a Szentszék diplomáciai szolgálata, a nők szerepe az Egyházban – ezekkel a témákkal foglalkozott a bíborosi tanács február 21. és 23. között, a vatikáni Szent Márta-házban tartott legutóbbi ülésén. A megbeszéléseken Ferenc pápa is jelen volt. A hét bíborosból álló csoport megvitatta az egyes tagok saját régiójának politikai és egyházi helyzetét, valamint a nők szerepét.

A Szentszék Sajtóterme február 23-án, szerdán arról számolt be, hogy az üléseken Pietro Parolin, Giuseppe Bertello, Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán O’Malley, Oswald Gracias, Fridolin Ambongo Besungu bíborosok, valamint a tanács titkára, Marco Mellino püspök vett részt.

A tanácskozásról kiadott vatikáni sajtóközlemény szerint a találkozót egy beszélgetés nyitotta meg, melynek során a bíborosok ismertették saját régiójuk társadalmi, politikai és egyházi helyzetét.

Ezt követően a szinodalitás témájáról elmélkedtek, leszögezve, hogy a szinodalitás a meghallgatás és a megkülönböztetés folyamata; az Egyház identitásának és annak megtérésnek a középpontjában áll, amelyet ez megkövetel az egyházi személyektől és a világi hívőktől.

A megvitatott témák között foglalkoztak továbbá a Szentszék diplomáciai szolgálatával, a nunciusok szerepével és tevékenységével a jelenlegi politikai és egyházi keretek között.

A tanács tagjai meghallgatták és kommentálták Linda Pocher nővér teológus beszámolóját a nők szerepéről és a „máriás elvről” az Egyházban.

A megbeszélések február 23-án, szerdán este értek véget. A következő találkozó időpontját áprilisra tűzték ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria