A szinódus legfiatalabb résztvevője egy négy hónapos kisbaba

Kitekintő – 2015. október 6., kedd | 19:10

Ferenc pápa október 4-én a Szent Péter-bazilikában szentmisével nyitotta meg a XIV. rendes püspöki szinódust. A kicsi Davide szülei a tizennyolc házaspár között vannak, akik auditorként részt vesznek az október 25-ig tartó vatikáni tanácskozáson.


Vasárnap a bíborosok, püspökök és a házaspárok mellett egy kisgyermekes család is érkezett babakocsit tolva a szinódusra. A kocsit kívül hagyták, Davide édesanyja karjában töltötte az ülés idejét: bejárta a világot a fotó, amelyen cumival a szájában kíváncsian nézelődik, miközben a kép hátterében ott van Ferenc pápa a püspökökkel.


A szülők – Patrizia és Massimo Paloni – rómaiak, de már 2004 óta a hollandiai Maastrichtban élnek a Neokatekulmenális Út mozgalom misszionáriusaiként. Tizenkét gyermekük – hat fiú és hat lány – közül Davide a legkisebb. A legnagyobb fiú már tizenkilenc éves, egyetemre jár. A többi gyermekre a vatikáni tanácskozás idején a nagyszülők vigyáznak.

A rendes püspöki szinódus témája: „A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban”. Az ülésekre összesen 270 résztvevőt várnak.

74 bíboros mellett 6 pátriárka, 102 érsek és püspök, 2 plébános, valamit 13 szerzetes vesz részt a tanácskozáson. A sui iuris (önálló jogú) keleti egyházak püspökei 15 szinódusának egy-egy vezetője, a Római Kúria 25 dikasztériumának vezetői, főtitkárok és helyetteseik, összesen 42 személy a Szentszék közvetlen munkatársait jelentik, akik „ex officio”, azaz hivatalból vannak jelen.


183 résztvevőt választottak maguk a helyi egyházak, 45-en pedig pápai kinevezést nyertek. Az előbbiek között van 24 szakértő és 51 auditor, közülük 18 házaspár, akik a családokat képviselik. 14-en vannak, akik más egyházakat és egyházi közösségeket képviselnek.

Afrika 54, Amerika 64, Ázsia 36, Európa 107 és Óceánia 9 fővel képviselteti magát a szinóduson.

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria