Akas Basír vértanúsága erőt ad a juhanábádi katolikus közösségnek

Kitekintő – 2017. november 14., kedd | 9:45

A pakisztáni Lahor város Juhanábád negyedében élő keresztények nem felejtik Akas Basír áldozatát, aki 2015 márciusában életét adta, hogy megmentse a híveket egy öngyilkos merénylőtől.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A vértanúk vére az új keresztények magja” – írta Tertullianus a második században. Ezt az igazságot újra átélik a pakisztáni Lahorban Akas Basír volt szalézi növendék áldozata nyomán, aki 2015. március 15-én életét vesztette Lahor keresztény negyedében, amikor megölelte az öngyilkos merénylőt, így akadályozva meg, hogy belépjen a Szent János-templomba.

A templom plébánosa, Francis Gulzar szalézi szerzetes így ír közösségük életéről: „Két és fél évvel az öngyilkos merényletek után a juhanábádi katolikus közösségben folytatódik az élet. Az egyik legnagyobb pakisztáni plébánia, a Szent János-plébánia tele van élettel. A katolikus közösség életerejét tanúsítja az évi nyolcszáz újonnan megkeresztelt (főleg gyermek), a katolikus iskolák, a közösségi központ és a katolikus közösség karitászszolgálata.

Fény és mozgatóerő számunkra a szeretett Akas Basír, a mi hősünk, a 2015. márciusi öngyilkos merényletek mártírja. Két templomban: a katolikus Szent János-templomban és a közeli anglikán plébánián szinte egy időben történtek a robbantások. Az élet visszatért a csaknem szokásos medrébe; felújították a plébániatemplomot, és a templom szépítésével párhuzamosan folytatjuk a közösség katolikus szellemének emelését.

Amikor fogadom a gyakran érkező látogatókat külföldről vagy más országrészekből, mindig bátorít bennünket Akas Basír családjának – szüleinek, két fivérének és húgának – erős hite. A keresztény temetőben Akas Basír sírja ragyog, és szüntelen tele van virágokkal. Ezt olvassuk a Jelenések könyvében: »Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koszorúját« (Jel 2,10).

Sokan azért jönnek, hogy imádkozzanak, és kérjék közbenjárását. Plébániaközösségünk egy kis könyvecskét adott ki angolul és urdu nyelven, melyben tanúságtételek és imádságok olvashatók:

»Akas Basír azok közé tartozik, akik igaz kereszténynek és igaz embernek bizonyultak. Hisszük, hogy azáltal, hogy életét adta másokért, már a vértanúk közé fogadták. Bátor és eltökélt tette az áldozat üzenetét hordozza.

És ma imádkozzunk mindazokért a családokért, melyeknek gyermekei életüket adták másokért, és példát mutattak nekünk, hogyan kell megélni a szeretetet. Legyen az ő élő áldozatuk, a valódi szeretet, Isten szeretete a változás forrása, amelynek a gonosztevők elméjében kell végbemennie.«”

Sebastian Francis Shaw OFM, Lahor érseke bizakodó: „Akas a remény szimbóluma mindannyiunk számára: az a remény élt a szívében, hogy saját életének feláldozásával sok embernek ad életet… A szíve még az álmainál is nagyobb volt, s arra késztette, hogy életét áldozza Krisztus szeretetéért.”

A lahori érsekség és a juhanábádi plébánia közössége elkezdte összegyűjteni a szükséges dokumentumokat és tanúbizonyságokat, melyek a vértanúság elismerésének előzetes szakaszában szükségesek, hogy idővel elindíthassák a kanonizációs eljárást a Szentek Ügyeinek Kongregációjánál.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; Infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria