Az ausztráliai Victoria állam bírósága elutasította Pell bíboros fellebbezését

Kitekintő – 2019. augusztus 22., csütörtök | 19:10

George Pell ausztráliai bíborosra a területi bíróság március 12-én nem jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetést szabott ki kiskorúak ellen elkövetett visszaélések miatt. Augusztus 21-én délelőtt Melbourne-ben kihirdették: a június elején tartott, fellebbezésre vonatkozó szóbeli meghallgatást követően Victoria állam legfelsőbb bírósága helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélet az állam legfelsőbb bírósága három tagjának 2:1 arányú többségi álláspontjával született meg. Az egyik bíró nem értett egyet társaival a George Pell elleni bizonyítékok elégséges voltát illetően. A vádak szerint George Pell Melbourne érsekeként két kiskorú kórustag ellen követett el szexuális visszaélést az 1990-es évek közepén.

George Pell folytatja börtönbüntetésének letöltését. Jogászainak 28 nap áll rendelkezésére az utolsó fellebbezés benyújtására az Ausztrál Államszövetség legfelsőbb bíróságánál. A bíboros feltételes szabadlábra helyezését három év és nyolc hónap letöltött börtönbüntetés után kérheti.

Újságírói kérdésekre válaszolva Matteo Bruni szentszéki szóvivő a másodfokú bírósági döntés kapcsán elmondta: „Ahogy más esetekben is, a Hittani Kongregáció most is megvárja a folyamatban levő eljárás eredményét, a fellebbezési eljárás lezárulását, mielőtt foglalkozni kezd az üggyel. Ahogy február 26-án a vatikáni sajtóközpont kijelentette, a Szentatya az igazságszolgáltatás menetének biztosítása érdekében megerősítette a már foganatosított óvintézkedéseket Pell bíborossal kapcsolatban, Ausztráliába való visszatérésekor. Eltiltotta a papi szolgálat nyilvános gyakorlásától és a kiskorúakkal való bármiféle érintkezéstől.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria