Castel Gandolfo: kastély hegy és víz között

Kitekintő – 2013. március 5., kedd | 13:40

Február 28-án este XVI. Benedek a Rómától negyven kilométerre fekvő Castel Gandolfóba érkezett, ahol két hónapot tölt el a pápai palotában. A birtok számos érdekességgel büszkélkedhet.

„Mintegy ötven gyermek jött világra a pápa hálószobájában...” – ezt olvasva a Castel Gandolfó-i pápai rezidencia látogatója aligha tudja elrejteni zavart meglepetését. De az idegenvezető már magyarázza is: „Onnantól kezdve, hogy a szövetségesek 1944. január 22-én partra szálltak Anziónál, mindaddig, amíg június 4-én bevonultak Rómába, több mint tízezer ember menekült el a bombázások elől, és talált menedéket XII. Piusznak hála itt, a területen kívüli zónában. Máig találkozunk a környéken Eugénekkel, Eugéniákkal és Piuszokkal, akik jótevőjükről kapták nevüket.”

Az ötvenöt hektáros pápai birtok a pápa hálószobáján kívül több rejtekhelyet is nyújt: itt vezet például Domitianus császár cryptoporticusa, azaz földalatti folyosórendszere, Róma számos, tizennégy négyzetkilométert kitevő, régészeti maradványainak egyike, melyre a századok során római nemesi családok építették fel mindazt, amit ma pápai rezidenciaként ismerünk. „Itt megvan minden: hegy, tó, tenger” – mondta XVI. Benedek 2012-ben, megköszönve a kisváros lakóinak vendégszeretetét.

Castel Gandolfo messzire nyúló történelme elhelyezkedésével magyarázható. A Rómától negyven kilométerre fekvő kisváros egy nagy krátertóra néz a latiumi síkság fölött. A kis tengerszint feletti magasság miatt éghajlata száraz és hűvös. Ezért kedvelték ezt a helyet a császárok, majd 1596-tól a pápák, aki nyaranta ide vonultak vissza Róma nyirkos hősége elől.

Maga az épület inkább szerénynek mondható. A pápa a második emeleten lakik, ahonnan kilátása nyílik a tóra, Rómára és a tengerre. Ötvenöt fős személyzet gondoskodik nemcsak az épület, hanem a hatalmas kert rendben tartásáról is, mely az 1929-es lateráni egyezmény értelmében került szentszéki tulajdonba. A birtokhoz farm is tartozik, melynek híresen jó minőségű biotermékeit a vatikáni szupermarketben árusítják. A helikopter leszállópálya pedig arra szolgál, hogy a mindenkori pápa bármikor gyorsan és kényelmesen ideérhessen a Vatikánból.

A pápai rezidencia 1939 óta csillagvizsgálójáról is híres, melyet megépülése óta jezsuiták gondoznak, de a berendezést mára az egyesült államokbeli Arizonába telepítették. Végül még egy érdekesség: a birtokon óvoda üzemel. A Castel Gandolfó-i önkormányzathoz tartozó intézménynek hála, gyerekzsivaj száll a Barberini palota homlokzata alá.

La Croix/Magyar Kurír