Egy japán buddhista megtérése a Sagrada Familia falai között

Kitekintő – 2010. november 5., péntek | 13:48

Etsuro Sotoo szobrász és építész, egyike a barcelonai Sagrada Familia-templom befejező munkálatait végző szakembereknek. Munkája a katolikus hitre téréshez vezette a japán férfit. A templomot november 7-én, vasárnap szenteli fel XVI. Benedek pápa.

Etsuro Sotoo 1953-ban született Fukuokában. A kyotói egyetemen végzett művészeti tanulmányait követően, 1978-ban érkezett Barcelonába. „Hívást éreztem, hogy Európábaj öjjek. Sokat hallottam a Sagrada Familiáról, hát eljöttem megnézni, és teljesen magával ragadott” – nyilatkozta az építész a La Croix-nak.

Meglepetésére annak ellenére, hogy nem beszélt katalánul, és nem volt keresztény, a buddhista japán férfit felvették a templomba kőfaragónak. Azóta is – már több mint 30 éve – dolgozik épületszobrászként e remekbe szabott épületen, melynek befejező munkálatai 1926 óta tartanak.

Az első években az volt a dolga, hogy állatokat és növényeket faragjon: „Teljesen tapasztalatlan voltam, és rengeteget kínlódtam a levelek elhelyezésével. Amikor végre megtaláltam a megoldást, az volt az első találkozásom Gaudíval.” A további évek során megbízták a 30 méter magas Születés Kapuja 15 angyalának kifaragásával, majd a spanyol polgárháború alatt megrongálódott Rózsafüzér-apszis szobrainak helyreállításán dolgozott.

Hogy minél szebb munkát végezhessen, Etsuro Sotoo elmélyült Antoni Gaudí írásaiban, elsősorban spirituális életének részleteiben, hogy megértse, mi zajlott a katolikus építész lelkében, akinek szenttéavatási folyamata 1994-ben indult meg. „Munkám jelentése lassanként átalakult, ahogy egyre jobban megértettem a mestert, és már nem volt szükségem pontos mintákra ahhoz, hogy dolgozni tudjak.”

1991-ben, egy nap a szobrász mély felismerést tett: „ahova Gaudí nézett, oda kell néznem nekem is. Gaudí belém költözött, és én is beköltöztem őbelé.” A japán férfi úgy beszél a katolikus vallás felvételéről, mint a „hazatérésről”. 1998-ban, 38 évesen keresztelkedett meg, keresztapja pedig José Manuel Almuzara, a Sagrada Familia egyik katolikus építésze lett. Felesége, a zongorista Hisako Hiseki és lányuk szintén megkeresztelkedett, anélkül, hogy Etsuro ezt elvárta volna tőlük.

Etsuro Sotoo ma már nagyon ismert Japánban is, mint a matsuzaki Szépművészeti Múzeum és a fukuokai Öt Elem Intézet tervezője, és világszerte hívják előadást tartani a Sagrada Familiáról és Antoni Gaudíról szóló konferenciákra.

Magyar Kurír