Egy lépéssel közelebb Newman bíboros szentté avatásához

Kitekintő – 2016. január 24., vasárnap | 20:10

A chicagói érsekség benyújtotta a John Henry Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csoda bizonyítékait a Szentek Ügyeinek Kongregációjához.


Alapos kivizsgálás után a chicagói érsekség továbbította a John Henry Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csodás gyógyulásról szóló dokumentumokat a Vatikánnak.

Amennyiben a Szentek Ügyeinek Kongregációja meggyőzőnek találja a bizonyítékokat, és elismerik a második csodát, akkor már csak a Szentatya jóváhagyása szükséges a szentté avatáshoz.

Bár egyelőre kevés részletet tártak a nyilvánosság elé, annyi kiderült, hogy egy, a terhességét és az életét egyaránt fenyegető betegségben szenvedő katolikus édesanya kérte imájában Newman bíboros közbenjárását. Orvosai arról tanúskodtak az eset kivizsgálása során, hogy nem találtak orvosi magyarázatot az asszony váratlan gyógyulására.

Mint ilyen esetekben szokásos, az édesanya a Vatikánban tartózkodik, amíg a dokumentumokat a kongregáció és annak orvosi, illetve teológiai bizottsága további vizsgálatnak veti alá. A Newman-ügy római posztulátora, Andrea Ambrosi nem adhat ki információkat az esetleges csodával kapcsolatban, amíg el nem ismerik azt, először a kongregáció, majd maga Ferenc pápa.

Az elmúlt évtizedek kanonizációihoz képest John Henry Newman jóval lassabban jut el a szentséghez, különösen ha Teréz anya vagy II. János Pál és XXIII. János esetével hasonlítjuk össze. Newman bíboros 1890-ben hunyt el; szentté avatását csak 68 évvel később indították el, 1958-ban; XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2010-ben, nagy sikerű angliai látogatása alkalmával.

A késedelem hátterében az is állhat, hogy Newman terjedelmes életművét és levelezését előbb végig kellett olvasni – jóllehet II. János Pál pápa írásai szintén számos kötetet tesznek ki, mégsem kellettek évtizedek a feldolgozásukhoz.

Newman bíboros már most is a Walsinghami Miasszonyunk Személyi Ordinariátus patrónusa – ha kanonizálják, valószínűleg a katolizálók védőszentjének fogják tekinteni. Az egykori anglikán lelkész (aki saját bevallása szerint annak idején meglehetősen negatívan gondolkodott a katolicizmusról) akkor indult el az áttérés felé, amikor a korai egyházatyákat tanulmányozta. („Ha mélyre megyünk a történelemben, megszűnünk protestánsnak lenni” – írja egyik esszéjében.) 1845 októberében lett katolikussá Boldog Dominic Barberi közreműködésével; később pappá szentelték, majd belépett Néri Szent Fülöp oratóriumába. Angliába visszatérve pedig megalapította a birminghami oratóriumot.

Newman rendkívül gazdag szellemi hagyatékáról Benedek pápa így nyilatkozott: „Mélységes emberséggel élte meg papi hivatását, odaadással gondoskodott a birminghami emberekről, amíg az általa alapított oratóriumban élt; látogatta a betegeket és a szegényeket, vigasztalta a gyászolókat, gondoskodott a börtönben lévőkről. Nem csoda, hogy halálakor több ezer ember kísérte utolsó útjára…”

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria