Ellopták XVI. Benedek pápa egyik mellkeresztjét

Kitekintő – 2023. június 23., péntek | 18:04

Ellopták a néhai XVI. Benedek pápa különleges eseményeken viselt mellkeresztjét egy bajorországi templomból – jelentette június 20-án, kedden a Bayerischer Rundfunk.

A tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ékszert nappal – június 19-én, hétfőn 11.45 és 17 óra között – lopták el a traunsteini Szent Oszvald-templomból, ahol a néhai katolikus egyházfő hagyatékának egy részét őrzik. Az ismeretlen elkövetők felfeszítettek egy falba ágyazott vitrint, és kiemelték belőle a mellkeresztet. Feltörték a templom folyóiratokat árusító standjának pénztárgépét is, amelyből ismeretlen összeget tulajdonítottak el.

A Joseph Ratzinger néven született pápa a traunsteini egyházközségben kezdte meg egyházi pályafutását a 20. század közepén. A templomban őrzött pápai mellkeresztet gyakran viselte különleges alkalmakkor, például a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott szentmiséin, vagy fontos audienciákon és fogadásokon.

A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint az ékszer valószínűleg nem aranyból készült, hanem aranyozott, de díszíti egy drágakő. Anyagi értéke nem ismert, ellenben eszmei értéke „természetesen hatalmas” – nyilatkozta Ludwig Waldinger, a nyomozást vezető tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

Forrás: MTI

Fotó: kath.ch

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria