Elraboltak egy misszionáriust és egy szeminaristát Nigériában

Kitekintő – 2023. augusztus 10., csütörtök | 15:41

A Fehér Atyák kongregációjának egyik Burkina Fasó-i tagját, az Afrika Misszionáriusai kongregáció egyik tagját és egy 27 éves tanzániai szeminaristát raboltak el augusztus 3-án a Szent Lukács katolikus templom elleni támadás során Gyednában, a minnai egyházmegyében, Nigéria középső részén.

Egy hete, augusztus 3-án rabolták el őket. Paul Sanogo az Afrika Misszionáriusai kongregáció, ismertebb nevén Fehér Atyák kongregációjának papja. A tanzániai szeminarista, Melkiori Dominick Mahinini pedig azért tartózkodott Nigériában, hogy a Fehér Atyáknál szerezzen missziós tapasztalatot, és eredetileg a tanzániai Kigoma régióbeli kabangai egyházközségből származik. A kigomai egyházmegye püspöke, Joseph Mlola elmondta a Fides missziós hírügynökségnek, hogy Melkiori Dominick Mahinini „teológiai tanulmányai megkezdése előtt Nigériába ment, hogy misszionáriusi tapasztalatra tegyen szert. Imádkozunk Istenhez, hogy a két elrabolt hamarosan visszanyerje szabadságát”.

Tanzánia nigériai nagykövete, Benson Bana megerősítette a hírt, és hangsúlyozta, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a két egyházi személy kiszabadulása érdekében. Továbbá emlékeztetett, hogy Nigériában gyakoriak az emberrablások.

A tanzániai püspöki konferencia elnöke, Gervas John Mwasikwabhila Nyaisonga, a mbeyai főegyházmegye érseke hangsúlyozta „az emberi jogi elvek tiszteletben tartásának fontosságát”, és kijelentette, hogy egyházként „támogatják azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek biztosítják az elrabolt személyek feltétel nélküli szabadon engedését”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria