Federico Lombardi: Ferenc pápa érzi XVI. Benedek támogatását

Kitekintő – 2017. február 11., szombat | 18:00

XVI. Benedek pápa négy évvel ezelőtt, 2013. február 11-én mondott le péteri szolgálatáról. Hallatlan gesztus, amely négy év távlatában egyre jobban érthetővé válik, hála annak a rendkívüli testvéri kapcsolatnak, amely fennáll Ferenc pápa és az emeritus pápa között.

Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak XVI. Benedek imával töltött, visszavonult életének tanúságtételéről.

Az életmód, ahogy él, megfelel annak, amit korábban előre jelzett: imában, visszavonultságban él, és ezt teljes diszkrécióval valósítja meg. Imával kíséri az Egyház életét és szolidaritást vállal utódával, a felelősségben is. Mindezt teljes lelki nyugalomban teszi – fogalmazott Federico Lombardi. – Az elmúlt hónapokban volt alkalmam néhányszor találkozni Benedek pápával. Remélem, hogy a továbbiakban még többször lesz rá lehetőségem a Ratzinger-alapítvány elnökeként. A szellemi frissesség, a spirituális és mentális jelenlét szempontjából tökéletes formában találtam. Élvezet volt a társaságában lenni. Természetesen az idő múlik... Mentális és spirituális ereje tökéletes, fizikai ereje azonban lassan gyengül. Mindenesetre különösebb betegsége nincs. Látszik rajta, hogy kora előrehaladtával egyre törékenyebb, de sétál, a lakásban önállóan mozog. Nagyszerű élmény vele lenni.

Az imával töltött élet tökéletes összhangban van azzal, amit az Utolsó beszélgetések című kötetben XVI. Benedek kiemelt: pápasága középpontjában Isten és a hit állt. Így van ez most is. A hit mint életünk értelme, és amit nagyon szépnek találok, az Istennel való találkozás közelsége. Úgy éli meg az időskort, mint a felkészülés idejét az Úrral való találkozásra. Ez egy nagyon szép tanúságtétel. Igazán jónak találom, hogy van egy nyugalmazott pápánk, aki imádkozik az Egyházért és utódáért. Olyan jelenlét ez, amelyet érzünk, tudjuk, hogy van, még ha nem is látjuk olyan gyakran. Amikor viszont látjuk, mindannyian boldogok vagyunk, mert szeretjük őt. Tehát olyan jelenlétnek érezzük őt, aki elkísér, megvigasztal és megnyugtat minket – folytatta Lombardi atya.

Arra a kérdésre, hogy személyesen ismervén Ferenc pápát és Benedek emeritus pápát is, mi tesz legnagyobb benyomást rá a kettejük kapcsolatáról – hiszen ilyen kapcsolat egyedülálló az Egyház történetében – Federico Lombardi így válaszolt: „Valóban, ez hallatlan dolog, de nagy lelki nyugalommal és teljes egyszerűséggel élik meg. Mindannyian jól emlékszünk XVI. Benedek pápa utolsó találkozására a bíborosokkal, akik Rómába érkeztek a konklávéra. Ekkor hangzottak el azok a szavak, hogy engedelmeskedik az akkor még nem ismert utódának és tiszteletben tartja őt. Bergoglio bíboros jelen volt ezen az alkalmon. És Benedek pápa szavai megvalósultak abban a diszkrét és nyugodt lelki közelségben, amely utódához fűzi őt. Ferenc pápa érzi ezt a támogató jelenlétet, imát, és ápolja ezt a kapcsolatot, ahogy azt többször kifejezésre is juttatta. Időnként ellátogat elődjéhez vagy telefonon beszélnek. Számos családias, tiszteletet sugárzó és spirituális támogatást váró gesztusban nyilvánul meg a kapcsolatuk. Tehát valóban megéljük ezt az eddig ismeretlen, de szép és vigaszt nyújtó valóságot. Azt mondhatjuk, hogy minden alkalom, amikor együtt látjuk Ferenc pápát és XVI. Benedeket, nagy öröm számunkra és kapcsolatuk az Egyház egységének szép példája.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria