Ferenc pápa kifejezte fájdalmát a sok halálos áldozatot követelő nigériai merényletek miatt

Kitekintő – 2021. szeptember 30., csütörtök | 17:22

Szeptember 26-án több mint negyven embert gyilkoltak meg a nyugat-afrikai ország északi részén, a Madamai és Abun falu elleni fegyveres támadásban. Ferenc pápa a szeptember 29-i általános kihallgatás végén imádkozott az áldozatokért és az egész lakosságért. A Boko Haram és a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) terrorszervezetek harcolnak a Csád-tó nigériai partvidéke ellenőrzésének megszerzéséért.

„Szomorúan értesültem az észak-nigériai Madamai és Abun falvak elleni fegyveres támadásokról, melyek vasárnap történtek. Imádkozom az elhunytakért, a sebesültekért és az egész nigériai lakosságért. Kívánom, hogy mindig garantált legyen az ország minden polgárának sértetlensége” – mondta a pápa a szerdai audiencia végén.

A kadunai biztonsági szolgálat információi szerint amikor ismeretlen tettesek szeptember 26-án megtámadtak Kaura körzetében egy falut, Madamait, annak 34 lakosát meggyilkolták, heten megsebesültek. A katonák gyorsan közbeléptek, tűzharcban visszavonulásra kényszerítették a támadókat, akik megtorlásként újabb nyolc embert megöltek, hatot megsebesítettek, és házakat romboltak le Kacecere faluban.

A kétszázmillió lakosú országban, amelynek súlyos helyzetét tovább nehezíti a klímaváltozás és a demográfiai robbanás is, a terjedő erőszak a közbiztonság komoly válságához vezetett, fegyveres csoportok követnek el támadásokat, a számos megtorlásnak sok áldozata van. Bűnbandák fosztogatnak a falvakban, elrabolják az állatokat, váltságíj reményében embereket ejtenek fogságba. Az Unicef adatai szerint idén az iskolákból és egyetemekről összesen 1400 diákot hurcoltak magukkal.

Az ISWAP azóta erősödött meg az országban, amióta májusban meghalt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau. A falvakban meggyilkolt emberek mellett helyi források szerint több mint százan vesztették életüket a szeptember 27–28-án kitört összecsapásban, miután Shekau követői támadást intéztek az ISWAP harcosai ellen a Csád-tó nigériai partjánál. Körülbelül kilenc órán át tartott az összetűzés, délután négytől másnap hajnalig. Az ISWAP erődjének tartott Kirta Wulgo szigetét akarták meghódítani a támadók, ahol a fegyverimport zajlik és ahonnan élelemmel látják el a területükön élőket.

Helyi források szerint ez utóbbi támadással a Boko Haram azt akarta megakadályozni, hogy a Nyugat-afrikai Iszlám Állam megvesse a lábát a régióban. Már a múlt hónapban megpróbálták bevenni a szigetet, akkor azonban az ISWAP katonái visszaverték őket, és súlyos veszteségekkel zárult a támadás. A mostani visszavágás után pedig valószínűleg az ISWAP áll majd bosszút. A helyiek attól félnek, hogy ez csak a kezdete egy belső háborúnak, amely nagyon sokáig tart majd.

Szeptember 29-én újabb 18 katona halt meg az ISWAP rajtaütése során Burkusuma táborában, amely Északnyugat-Nigériában, a Nigerrel határos Sokoto államban a Boko Haram egyik katonai bázisa.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria