Hétfőn tartották a bíborosok első általános ülését

Kitekintő – 2013. március 5., kedd | 9:54

A bíborosi kollégium első általános kongregációján 142 bíboros volt jelen, akik közül 103 a választó – ismertette a március 4-i sajtótájékoztatón Federico Lombardi SJ.

A vatikáni VI. Pál teremben lévő új szinódusi aulában került sor március 4-én, hétfőn délelőtt a bíborosi kollégium első általános kongregációjára, délután 5 órakor pedig megtartják a második összejövetelt. Az első megbeszélésekről van szó, amelyek végén a bíborosok a következő napokban döntenek az új pápát megválasztó konklávé időpontjáról.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfőn délben arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az első kongregáción 142 bíboros volt jelen, akik közül 103 a választó. Hétfőn és kedden még további 12 választó bíborosnak kell megérkeznie Rómába: a konklávéra ugyanis 115 bíborost várnak.

A kongregációt a Veni sancte spiritus elimádkozásával kezdték. Angelo Sodano bíboros, a kollégium dékánja üdvözlő beszédében rámutatott az esemény jelentőségére. Ezután a bíborosok egyenként esküt tettek. Elfogadták Tarcisio Bertone camerlengo bíboros javaslatát, hogy Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház prédikátora tartsa meg hétfőn délután az első elmélkedést. A bíborosi kollégium ezt követően elfogadta Sodano bíboros javaslatát, hogy küldjenek üzenetet az emeritus pápának.

A délelőtt folyamán kisorsolták a camerlengo három asszisztensét, akik a különleges kongregációt alkotják és a következő bíborosok: Re bíboros a püspöki rend, Sepe bíboros a presbiteri, Rodé bíboros pedig a diákonusi rend képviseletében. E három bíboros az elkövetkező három nap segíti a camerlengo bíboros munkáját a különleges kongregációban. Három nap múlva újabb három bíborost jelölnek ki sorshúzás útján erre a feladatra. Hétfőn délelőtt 13 bíboros tartott rövid, de mélyreható beszédet.

A több mint félórás kávészünet lehetőséget adott a személyes kapcsolatfelvételre, a véleménycserére – tájékoztatott Lombardi. A VI. Pál kihallgatási teremben rendezték be a büfét, mivel az előcsarnokban a médiaközpont működik.

A konklávét előkészítő első találkozó nyugodt, derűs és építő légkörben zajlott – mondta el a Szentszék sajtótermének igazgatója. Minden szempontból pozitív és ígéretes kezdetet jelentett.

Az ülések egész héten tartanak. Az elkövetkező napokban döntenek a konklávé időpontjáról. Az eseményre 4300 újságíró kapott akkreditációt – tette hozzá Federico Lombardi.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír