Istennel soha nem vagy egyedül – Megjelent XVI. Benedek tíz nagy jelentőségű beszédének gyűjteménye

Kitekintő – 2023. február 1., szerda | 20:50

Először olvasható olasz nyelven egyetlen kötetben XVI. Benedek pápaságának tíz nagy jelentőségű beszéde. A 168 oldalas kötethez – amelyet az olasz Rizzoli kiadó és a Vatikáni Könyvkiadó közösen jelentetett meg Con Dio non sei mai solo (Istennel soha nem vagy egyedül) címmel – P. Federico Lombardi SJ, a vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnöke írt előszót.

A könyv színes címlapján XVI. Benedek pápa mosolygós profilképe látható, összekulcsolt kezén a péteri halászgyűrűvel, a belső fülszöveg pedig felidézi az emeritus pápa életének főbb eseményeit.

A könyvborító egyben röviden utal a kötetben összegyűjtött beszédek témájára. A pápai trónra lépésekor mondott homíliájától kezdve a Szent Péter téren megtartott utolsó általános kihallgatásig ezek a beszédek egy olyan pápaságot fémjeleznek, amely a teológiai reflexió mélységét egyszerű nyelvezettel bontakoztatta ki, táplálva milliók hitét. A párizsi Szent Bernát-kollégiumban és a regensburgi egyetemen mondott híres beszédei a hit és az értelem kapcsolatát helyezik a középpontba, miközben az angol és a német parlamentben elhangzott felszólalásai olyan politikaelméletet vázolnak fel, amelyben az etika nélkülözhetetlen helyet foglal el.

A kötet tartalmazza Benedek pápának a II. Vatikáni Zsinat örökségéről szóló beszédét, amelyet 2005-ben intézett a Római Kúriához, az írországi katolikusoknak szóló lelkipásztori levelét az egyháziak által elkövetett visszaélések bűnbánó elismeréséről, valamint a 2006-ban Auschwitzban elhangzott beszédét, amelyeket egyaránt vibráló bölcsesség jellemez, egészen addig a hálás elismerésig, hogy „az Egyház él”, amelyet 2013. február 27-én, az utolsó nyilvános audiencián hirdetett Rómában. Élvezettel mélyítsük el újból és újból ezeket a szövegeket, hogy még jobban megismerjük a hit, remény, szeretet mesterének mélységét – olvasható a könyv borítólapján. Ratzinger gazdag lelki örökségéből a következő mondatot emelték ki a kötet gondozói:

„Szeretném, ha mindenki érezné, hogy szereti az Isten, aki Fiát adta értünk és aki megmutatta nekünk határtalan szeretetét.”

„Amint mindnyájan tudjuk, Ratzinger pápának nemcsak írásai, hanem az egyház kormányzása idején mondott beszédei és homíliái is jóval meghaladják a tízet és szinte mindig gazdag tartalom és kiváló kifejezőképesség jellemezte őket. Ha kiterjesztjük tekintetünket Joseph Ratzinger egész életművére, a pápaságát megelőző és kis mértékben az azt követő időszakra is, akkor egy hatalmas tenger előtt találjuk magunkat, amelyet az Opera Omnia még folyamatban lévő közzétételének köszönhetően hosszú időn át végig követhetünk és kutathatunk. Minden választás tehát szükségszerűen reduktív és bizonyos fokig megkérdőjelezhető” – fejti ki az előszóban Federico Lombardi.

Federico Lombardi SJ, a Vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnökének a kötethez írt előszavát ITT olvashatják teljes terjedelemben Vertse Márta fordításában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria