Jézus-szobrot fejeztek le az Egyesült Államokban

Kitekintő – 2020. július 20., hétfő | 9:57

Július 15-én megrongáltak egy Jézust ábrázoló szobrot az Egyesült Államokban, egy Miamihoz közeli településen – jelentette be a miami érsekség.

Mary Ross Agosta, az érsekség szóvivője közölte: a szobrot szerdára virradóra rongálták meg a Miamitól északra fekvő West Kendall városka Jó Pásztorról nevezett katolikus templomának kertjében. A megyei rendőrség és a szövetségi belbiztonsági minisztérium már megindította a vizsgálatot a vandalizmus ügyében. A szóvivő a Miami Herald című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, ez a vandalizmus „támadás az Egyház ellen”. Mint fogalmazott, a Jézus-szobor „nemcsak magántulajdon, hanem megszentelt tulajdon” is. Meglátása szerint a vandál cselekedetet szándékosan követték el.

*

Az Egyesült Államokban az elmúlt napokban megszaporodtak a keresztény templomokat és szobrokat ért vandál támadások. A floridai Ocalában a napokban felgyújtották a Béke Királynőjének szentelt katolikus templomot, miközben bent a hívek a misére készülődtek. A Catholic News Agency (CNA) híradása szerint a massachusettsi Bostonban a napokban Szűzanya-szobrot és két katolikus templomot gyújtottak fel. Még a múlt héten a brooklyni egyházkerület jelentette be, hogy New York Queens negyedében egy katolikus iskola és szeminárium épülete előtt álló, több mint százéves Mária-szobrot rongáltak meg: összefirkálták, és fekete festékkel a „bálvány” feliratot festették rá.

A Los Angeles-i érsekség szintén a múlt héten jelentette, hogy a szentté avatott ferences szerzetes és misszionárius, Junípero Serra által 249 évvel ezelőtt alapított katolikus misszió egyik templomát gyújtották fel. Missouriban a héten egy Szent Lajos-szobrot rongáltak meg. Szent Lajos Franciaország királya volt 1226 és 1270 között, két keresztes hadjáratot vezetett, kórházakat alapított, személyesen gondoskodott szegényekről és leprásokról. 1297-ben avatták szentté.

Bill Donohue, az amerikai Katolikus Liga elnöke a Fox televíziónak nyilatkozva „a gyűlölet nyara” kifejezést használta az elmúlt hetekről szólva. Mint fogalmazott, ebben az időszakban „vakmerő bűnözők és baloldali aktivisták” támadták meg a nyugati kereszténység és a nyugati kultúra jelképeit.

Forrás: MTI

Fotó: Miami Herald

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria