Közel kétszázezer ember rótta le tiszteletét XVI. Benedek ravatalánál

Kitekintő – 2023. január 4., szerda | 23:29

Január 2-án, 3-án és a mai napon összesen közel kétszázezer ember rótta le tiszteletét XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál a Szent Péter-bazilikában, tájékoztatta a Szentszéki Sajtóiroda vezetője az újságírókat.

Naponta mintegy 60 ezren rótták le tiszteletüket és imádkoztak XVI. Benedek emeritus pápa földi maradványai előtt, amelyeket a vatikáni bazilikában a confessio oltár előtt ravataloztak fel január 2-án. Az adatokat a Szentszék Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni közölte az újságírókkal, a Szent Péter-bazilika mai 19 órai zárását követően. Az előző két nap részvételi adatait összeadva összesen 195 ezer fő, akik rendezett sorban álltak végig a Szent Péter téren, hogy búcsút vegyenek Joseph Ratzingertől. 

A hívek három napon keresztül vehettek búcsút XVI. Benedektől.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én reggel 9.34-kor a Mater Ecclesiae-kolostorban hunyt el. Január 1-jén az emeritus pápához legközelebb állók már elbúcsúzhattak tőle a Mater Ecclesiae-kolostorban felállított ravatalnál.

Január 5-én, csütörtökön 9.30-kor kezdődik a temetés a Szent Péter téren. Az emeritus pápa azt kérte, hogy a szertartáson mindent az egyszerűség jellemezzen – ahogyan ő maga élt. Nem sokkal reggel 8.50 után kiviszik a Szent Péter-bazilikából, hogy a hívek a templom előtti téren elimádkozhassák a rózsafüzért az emeritus pápa koporsójánál. 

Ferenc pápa vezeti a szertartást és mondja a homíliát, Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatja be a szentmisét.

A misén több mint 120 bíboros, 400-nál is több püspök és 3700 pap fog koncelebrálni, és várhatóan 60 ezernél több hívő vesz részt. Az akkreditált újságírók létszáma már átlépte a 600-at.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli.

Forrás és fotó: Agen SIR

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria