Letartóztatták a férfit, aki erőszakkal behajtott a Vatikánba

Kitekintő – 2023. május 19., péntek | 18:20

Május 18-án, csütörtök este egy 40 éves férfi nagy sebességgel behajtott Vatikán városállamba. Letartóztatták, miután a Svájci Gárda és a Vatikáni Csendőrség két ellenőrzőpontján megállás nélkül áthaladt autójával.

Csütörtök este egy autót vezető férfi erőszakkal behajtott Vatikánváros egyik főbejáratán, és elérte az Apostoli Palota Damázusz-udvarát, ahol a vatikáni csendőrök elfogták. Az eset a Szent Anna-kapunál történt, nem sokkal este 8 óra előtt.

A Szentszék Sajtótermének tájékoztatása szerint a férfit a Svájci Gárda akadályozta meg abban, hogy belépjen a Vatikánba, majd miután elhagyta a bejáratot, nagy sebességgel tért vissza, erőszakkal áttörve a Svájci Gárda és a Csendőrség két ellenőrző pontját. „Az autó megállítására tett kísérletben a kapunál őrködő csendőrség felügyelője lövést adott le a jármű első abroncsainak irányába” – olvasható a szentszéki sajtóközleményben. Annak ellenére, hogy eltalálták az autót, a járműnek sikerült folytatnia útját. Ezt követően a csendőrök riadót fújtak a behatolás miatt, és bezárták a bejárati ellenőrzési pontot a Szent Péter-bazilika hátsó része, a Vatikáni Kertek és a Szent Márta-ház előtti tér felé, ahol a pápa rezidenciája található. Időközben az autó elérte a Szent Damázusz-udvart, ahol „a sofőr önállóan kiszállt, a csendőrség megállította és letartóztatta” – közölte a Vatikán.

A 40 év körüli férfit azonnal megvizsgálták a vatikáni Egészségügyi és Higiéniai Igazgatóság orvosai, akik „súlyos pszichofizikai elmeállapot-változást” találtak nála. A férfi jelenleg a csendőrlaktanya új helyiségében lévő börtöncellában várja a Vatikán igazságügyi hatósága előtti vádemelést.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria