Megkezdődött a Vatikánban az Instrumentum Laboris összeállítása a szinódus októberi ülésére

Kitekintő – 2023. április 13., csütörtök | 16:53

A Szinódus Főtitkársága bejelentette, hogy elkezdődött a 2023 októberében a Vatikánban tartandó püspöki szinódusi ülés munkadokumentumának (Instrumentum Laboris) előkészítése. Öt kontinens szakértőinek csoportja találkozik a napokban, hogy megosszák egymással gondolataikat a szinodális folyamat kontinentális szakaszáról.

Már zajlanak a 2023 októberére tervezett szinódusi közgyűlés munkadokumentumának (Instrumentum Laboris) előkészítésére irányuló munkálatok. A Szinódus Főtitkársága április 12-én, szerdán kiadott sajtóközleményében bejelentette, hogy a Vatikánban április 12-től egy héten át öt kontinens szakértői csoportja ülésezik, akik különböző minőségben vesznek részt a 2021–2024 közötti szinódusi folyamatban. Áttekintik a kontinentális szakasz eredményeit és a kontinentális szinódusi közgyűlések hét záródokumentumát. Céljuk, hogy elindítsák azt az elmélkedést, amely egy későbbi szakaszban az Instrumentum Laboris, a Püspöki Szinódus 16. Rendes Közgyűlésének első ülésszaka munkadokumentumának megszövegezéséhez vezet. A tanácskozást a Vatikánban tartják idén október 4. és 29. között.

A nyitó ima és a bevezető ülés után a munka kiterjed a kontinentális szakasz egészére és a hét kontinentális szinódusi gyűlésen átélt tapasztalatok széles körű megosztására. Ezt követően részletesen elemzik a Szinódusi Főtitkársághoz beérkezett záródokumentumokat, Isten népe közösségi megkülönböztetésének gyümölcsét, részletesen elemzik annak érdekében, hogy rávilágítsanak azokra a kérdésekre és prioritásokra, amelyeket az októberi közgyűlés során behatóan tanulmányoznak majd. Minden napon szentmisét mutatnak be, valamint teret adnak a személyes és közösségi ima pillanatainak, a munka pedig zárt ajtók mögött zajlik. A találkozó végén, április 20-án sajtótájékoztatót tartanak majd.

A találkozón részt vesz: Mario Grech bíboros; Jean-Claude Hollerich bíboros; Luis Marín de San Martín püspök; Nathalie Becquart nővér; Timothy Costelloe érsek; Lucio Andrice Muandula püspök; Daniel Flores püspök; Pierangelo Sequeri teológus; Piero Coda prelátus; Tomasz Trafny prelátus; Giacomo Costa atya; Dario Vitali atya; Shizue Hirota nővér; Giuseppe Bonfrate atya; Myriam Wyjlens kánonjogász; Anna Rowlands teológus; Pasquale Bua atya; Marie-Kolbe Zamora nővér; Paolo Foglizzo tanácsadó; Thierry Bonaventura, a Szinódusi Főtitkárság kommunikációs vezetője; Susan Pascoe szakértő (online); Mauricio Lopez Oropeza szakértő (online).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria