Megújult reménnyel – A kanadai püspökök közleménye Ferenc pápa történelmi látogatásáról

Kitekintő – 2022. augusztus 2., kedd | 17:01

A kanadai katolikus püspökök július 29-én kiadott közleményükben kifejezik hálájukat Ferenc pápának a hazájukban tett történelmi látogatásáért. „Eljött, hogy betartsa ígéretét, és jelenlétével kinyilvánítsa közelségét az őslakos népekhez. Ez a látogatás jelentős mérföldkövet jelent a gyógyulás és a megbékélés útján” – írják a kanadai főpásztorok.

A közleményben utalnak rá, hogy Ferenc pápa a nyilvános és magánbeszédeiben a Katolikus Egyház nevében szívből jövő és ünnepélyes bocsánatkéréssel fordult az őslakos népekhez, beszélt az őslakosok kultúrája és spiritualitása iránti csodálatáról, mély szomorúságának adott hangot a gyarmatosítás tartós hatása miatt, elismerte, hogy az őslakosokra katasztrofális hatást gyakorolt a bentlakásos iskolarendszer, továbbá bocsánatot kért az Egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért, beleértve a szexuális visszaéléseket is.

„A Szentatya felszólított bennünket, hogy továbbra is segítsük a túlélőket és a családokat a gyógyulásban az elszenvedett traumákból” – mutatnak rá a kanadai püspökök. A főpásztorok magukévá tették a felhívást, és őszi plenáris ülésükön felülvizsgálják akciótervük frissített változatát. Közleményükben annak a reményüknek adnak hangot, hogy a kialakított kapcsolatok, különös tekintettel az őslakos partnerekre nemzeti és helyi szinten egyaránt, jóval e látogatás után is fejlődni fognak, és a további munka alapjául szolgálnak.

A kanadai püspökök felsorolják azokat a témákat, amelyek az őslakos testvéreikkel folytatott beszélgetések során felmerültek:
– nagyobb átláthatóságra van szükség a bentlakásos iskolai nyilvántartások megőrzése és közzététele terén;
– támogassák a Vatikáni Múzeumban található, őslakosok által készített műtárgyak kérdésének megoldását;
– erősítsék meg az őslakosok elidegeníthetetlen jogait, és tisztázzák a történelmi politikákat és alapelveket, amelyeket gyakran a „felfedezés doktrínájaként” emlegetnek;
– a kanadai püspökök haladjanak együtt az első nemzetekkel, vagyis az őslakosokkal, a métis és inuit közösségekkel a ma is fennálló, rendszerszintű igazságtalanságok kezelésében;
– támogassák anyagilag a gyógyulást és a megbékélést előmozdító kezdeményezéseket.

A kanadai főpásztorok megállapítják, hogy ez az útmutatás hasznos lesz számukra az elkövetkezendő időszakban, amikor új utakon kívánnak együtt járni az ország őslakosaival.

A 2021-es plenáris ülésükön a kanadai püspökök ígéretet tettek arra, hogy biztosítják a hozzáférést a történelmet feltáró iratokhoz, a papok számára képzést tartanak az őslakos kultúrákról és spiritualitásról, folytatják a párbeszédet az őslakos közösségekkel, valamint együttműködésüket a Vatikánnal a műtárgyakkal kapcsolatban, emellett 30 millió dollárt fordítanak az Őslakosok Megbékélési Alapjának (Indigenous Reconciliation Fund) létrehozására. A kanadai főpásztorok hálásak az őslakos partnereknek, a kormányoknak és a katolikus hívőknek, akik segítették őket abban, hogy érdemi haladást érjenek el a felsorolt kötelezettségvállalások teljesítésében, ugyanakkor elismerik, hogy még jelentős munka áll előttük. A kiengesztelődés egy olyan utazás, amely mindnyájukat érinti – állapítják meg a püspökök.

A Szentatya jelenléte remény és inspiráció forrása volt az ország minden lakosának – fogalmazzák meg közleményükben a püspökök és őszintén megköszönik a túlélőknek bátorságukat és nyitottságukat, amellyel részt vettek a Szentatyával való találkozásokon, valamint hálásak az őslakos partnereknek a tervezési folyamatban nyújtott segítségükért.

Áldottak vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek a bűnbánati zarándoklatnak, és ezt a hetet azzal a megújult reménnyel zárjuk, hogy együtt haladhatunk egy jobb jövő felé”

– zárják Ferenc pápa történelmi látogatásáról kiadott közleményüket a kanadai főpásztorok.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria