Ötvenéves az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa

Kitekintő – 2021. szeptember 23., csütörtök | 19:27

Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli szeptember 23. és 26. között Rómában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A szervezet elnöke, Angelo Bagnasco bíboros új humanizmusra buzdítja földrészünket. Keresztény gyökerek és befogadás, afganisztáni válság és Covid-oltás – ezekről a témákról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa ma kezdődő ülésének témája: „Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa 50 éve Európa szolgálatában, emlékezet és távlatok a Fratelli tutti látóhatárán”.

Ferenc pápa szeptember 23-án, csütörtökön 17 órakor a Szent Péter-bazilikában celebrálta a CCEE ülésének nyitó szentmiséjét, amelynek végén a résztvevők – köztük Erdő Péter bíboros és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – felkeresték a pápák sírjait.

Szeptember 24-én, pénteken délután az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella fogadja a CCEE elnökeit.

*

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Angelo Bagnasco bíboros Ferenc pápa Fratelli tutti enciklikájáról, a földrész keresztény gyökereiről, az evangéliumi üzenet újrafelfedezéséről beszélt. Hangsúlyozta: meg kell valósítani a népek Európáját, amely visszatalál Krisztushoz, egyúttal nyitott és befogadó. Európa sok különbözőségből született, de olyan közös értékek mentén épült, melyek a kultúrát, a szépséget, művészetet és jogot foglalják magukban. Ehhez kell visszatérnünk. Ami a járványhelyzetet és az oltás fontosságát, illetve az oltásellenesek által okozott veszélyt illeti, az olasz főpásztor saját tapasztalatát osztotta meg: elkapta most a Covidot, de csak könnyű tünetekkel, mivel már be van oltva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria