Sándor Istvánra emlékeztek Rómában

Kitekintő – 2013. november 21., csütörtök | 21:45

Magyarország Szentszék melletti Nagykövetsége és a Pápai Magyar Intézet szervezésében került sor a Római Magyar Akadémián annak a kisjátékfilmnek a római bemutatójára, amelyet Dér András rendezett a Szalézi Család tagjainak közreműködésével Isten Szolgája Sándor István címmel.

A részvevőket Dr. Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója és Dr. Győriványi Gábor, hazánk szentszéki nagykövete köszöntötte, majd Don Pascual Chávez Villanueva szalézi rendfőnök szólt a jelenlévők nagykövetekhez, a vatikáni hivatalok képviselőihez, papokhoz, szerzetesekhez, akik közül különösen is képviseltették magukat a szervezésben komoly is szerepet vállaló szaléziak, valamint szólt itt élő és tanuló magyarokhoz és minden érdeklődőhöz is, méltatva azt az életpéldát, amelyet Sándor István az Egyetemes Egyház számára örökül hagyott.

Don Pierluigi Cameroni, a szalézi rend általános posztulátora bemutatta az új boldog életútját és vértanúságát.

Ezt követően a magyar kormány nevében Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta az új boldogot, kiemelve az Egyház pozitív szolgálatát a társadalom építésében, megemlítve azt is, hogy hazánk új Alaptörvénye és a most alkotott jogszabályok az állam és az egyház közötti együttműködést új alapokra helyezték.

Külön megtiszteltetés volt, hogy az eseményen részt vett Tarcisio Bertone szalézi bíboros, a Szentatya emeritus államtitkára is, aki a filmvetítés után méltatta Sándor Istvánnak, a „nagy magyar nemzet” fiának az érdemeit, felelevenítve személyes emlékeit is, hiszen a II. Világháborút követő években több otthonról elüldözött magyar szalézival volt alkalma találkozni. A nagykövetség emlékkönyvébe a következő sorokat írta. „Boldog Sándor István hősiességétől fellelkesülten fejezem ki áldó jókívánságomat és szívélyes üdvözletemet a rendezvény alkalmából.”

PMI/Magyar Kurír