Törvényesíthetik az asszisztált öngyilkosságot Olaszországban

Kitekintő – 2019. szeptember 21., szombat | 18:28

Az olasz alkotmánybíróság szeptember 24-én dönt a büntető törvénykönyv 580. cikke alkotmányosságáról, amely a segítségnyújtással elkövetett öngyilkosság bűntényére vonatkozik. Massimo Gandolfini, az olaszországi Családi Nap mozgalom vezetője aggodalmát fejezte ki a döntés várható kimenetele miatt.

Annak ellenére, hogy mindössze pár napról van szó, a parlament és a kormány még nem tett lépéseket annak a megakadályozására, hogy Olaszországban kivonják a büntetendő cselekmények köréből az asszisztált öngyilkosságot és az aktív eutanáziát – nyilatkozta Gandolfini, emlékeztetve rá, hogy 2017-ben az országgyűlés jóváhagyta a biológiai végrendelkezésekre (DAT) vonatkozó törvényt, amely lehetővé teszi a táplálás és hidratálás megvonásával történő passzív eutanáziát.

Massimo Gandolfini újból felhívást intézett a parlamenthez, kérve, hogy határozottan álljon ki ismételten a jelenlegi álláspont mellett, és ne hagyjon teret annak a gondolatnak, hogy vannak olyan feltételek, amelyek feljogosítanak az élet megsértésére. A Családi Nap mozgalom továbbra is elkötelezi magát minden téren az élet, a család, az oktatási szabadság érdekében, készen áll e témákról gyümölcsöző párbeszédet folytatni az ország minden társadalmi és kulturális rétegével.

Gandolfini maga is részt vesz Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke által szervezett háromnapos római rendezvényen, amelyre meghívást kaptak európai vezetők is. Szeptember 21-én, szombaton este pedig bemutatja könyvét, amelynek címe: Béranyaság – A gyermekgyártás a rabszolgaság új formája. „Az emberi méltóságnak és a gyermekek jogainak figyelmet szentelő politika léptessen életbe nemzetközi moratóriumot a béranyaság barbár gyakorlata ellen” – kéri nyomatékosan az olasz Családi Nap elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria