XVI. Benedek utolsó beszédei a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában

Kitekintő – 2013. március 7., csütörtök | 17:02

A Szentatya iránti hűség és tisztelet jegyében a Vatikáni Könyvkiadó (röviden LEV) kiadta azokat a beszédeket, amelyeket XVI. Benedek még pápaként mondott a lemondását követő néhány nap során.

Soha nem éreztem magam egyedül – XVI. Benedek utolsó beszédei – ez a címe a kis könyvnek, amely március 7-én jelent meg a könyvesboltokban. A február 11. és február 28., tehát a lemondás bejelentése és a sede vacante közötti időszakban elhangzott beszédeket tartalmazza a kis kötet.

A Vatikáni Könyvkiadó elkísérte a pápát péteri szolgálata során pápasága kezdeteitől – írja az előszó. XVI. Benedek egész tanítóhivatala és minden műve a kiadó katalógusának fókuszpontját alkotja. A kiadó küldetése az, hogy mindörökre eszköze legyen Isten Igéje és a magisztérium hirdetésének.

A borítólapon XVI. Benedek fényképe szerepel, amint a Szent Péter téren, február 27-én, az utolsó szerdai általános kihallgatáson köszönti a híveket. A könyv címe az ott elhangzott beszéd egy gondolatát idézi: „Én soha nem éreztem azt, hogy egyedül vagyok a péteri szolgálat örömének és terhének hordozásában.”

A könyvben első helyen szerepel XVI. Benedek 2013. február 11-i bejelentése, miszerint „lemond Róma Püspökének szolgálatáról”. Ezután következik a február 13-án tartott általános kihallgatáson elhangzott katekézise, a hamvazószerdai szentmise homíliája, a bíboros államtitkárnak a szertartás végén a pápához intézett beszéde. A következő napon, február 14-én a pápa a római plébánosokkal és papokkal találkozott. Sorrendben az akkor elhangzott beszéd szövege következik, majd a két egymást követő vasárnap, február 17-én és 24-én az Úrangyala-imádság során mondott beszédek, a február 27-én tartott utolsó általános kihallgatáson elhangzott katekézis. A pápaság utolsó napján, 2013. február 28-án a Szentatya búcsúbeszédet tartott a Rómában jelenlévő bíborosoknak és végül a legutolsó néhány mondat következik, amellyel a pápa elköszönt a Castel Gandolfó-i pápa rezidencia előtt egybegyűlt hívektől.

A könyvbe felvették a Normas Nonnullas motu propriót is, amely módosít néhány jogszabályt a római pápa megválasztásával kapcsolatban. A kötet utolsó írása XVI. Benedek életútját mutatja be.

A borítólapon olvashatók azok a szavak, amelyeket XVI. Benedek utolsó nyilvános megjelenése alkalmából mondott, február 28-án délután Castel Gandolfóban: „Egyszerű zarándok vagyok, aki megkezdte földi zarándokútjának utolsó állomását.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír