1500 kilométert bicikliznek, hogy részt vegyenek a 125 éves csávosi templom búcsúján

Külhoni – 2021. július 22., csütörtök | 16:50

Július 31-én, szombaton a román–szerb határ melletti bánsági Csávos (Grăniceri) település katolikus közössége a templom felszentelésének 125. évfordulóját ünnepli.

A 15 órakor kezdődő szentmisét Heinrich József óteleki plébános meghívására Kóbor György nyugalmazott lelkipásztor, a csáki karitász igazgatója mutatja be a Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt templomban. A szentmisét magyar és német nyelven celebrálják.

A községben nagyon kevés a hívő, német nemzetiségűek pedig már több mint egy évtizede nem élnek a településen, amely jelenleg az ótekei római katolikus plébánia filiája. 

Gerhard Dick, a Németországba települt csávosi németek egyesületének (HOG Tschawosch) elnöke három honfitársával (Christian May, Siegfried Dragossy és az újpécsi Adrian Suta) együtt július 16-án

kerékpárral indult el a németországi Siegenből, hogy 1500 kilométer megtétele után részt vegyenek a templombúcsún. A túra időtartama mintegy két hét, a megérkezést az ünnep előtti napra tervezik.

Regensburgtól a kerékpárosok azt az útvonalat követik, amelyen több mint kétszáz évvel ezelőtt német telepes őseik érkeztek a Bánságba: a Duna mentén kerekeznek Bécset, Pozsonyt és Budapestet érintve, majd a magyar Alföldön keresztül érkeznek Csávosra.

Gerhard Dick elnök úgy fogalmazott:

a kerékpártúra célja felhívni a figyelmet a településre, illetve adományokat gyűjteni a helyi templom és temető felújítására,

amelyek, mint mondta, a német múlt szimbólumai a faluban. „A temetőben egy megpróbáltatásokkal teli élet után őseink végső nyugalomra találtak. Ezek az emberek megtettek minden tőlük telhetőt, hogy mi, az utódaik megőrizhessük hitünket, hagyományainkat és anyanyelvünket negyed évezreden át. Ez volt, ami új otthont biztosított nekünk Németországban, ahol teljes jogú állampolgárként befogadtak. Kérjük a csávosiak segítségét, hogy továbbra is megőrizhessük ezt a számunkra szent földet.”

A templom tornya 1999-ben egy viharban súlyosan megrongálódott; 2003-ban a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye megjavíttatta, az eredeti magasságát azonban nem állították helyre.

2018 óta a HOG Tschawosch több alkalommal is támogatta a temető kitakarítását, és néhány apróbb javítást is végeztek a templom épületében: rácsot szereltettek a bejárati ajtóra és az ablakokra, hogy nyáron a szellőzés miatt nyitva tudják hagyni azokat, a toronyablakokra új redőnyöket szereltettek. 2023-ban a HOG Tschawosch csoportos kirándulást tervez Temesvárra, Európa kulturális fővárosába.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Regensburgi Szent Wolfgang ábrázolása a csávosi templomban