A bölcsesség forrása Isten – Idén is szervezett tábort az erdélyi Katolikus Magyar Bibliatársulat

Külhoni – 2022. augusztus 3., szerda | 9:50

Az erdélyi Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) felnőttek számára szervezett táborát július 28. és 31. között tartották Hargitafürdőn. A programot, amelynek témája Jézus, Sirák fia könyve volt, Oláh Zoltán teológiai tanár vezette. Az eseményről Horn Ana Daniela nagyváradi résztvevő beszámolóját olvashatják.

A résztvevőknek (akik a következő helységekből jöttek: Székelykeresztúr, Csíkszereda és környéke, Gyergyó, Marosvásárhely, Balázsfalva, Gyulafehérvár, Kolozsvár és Nagyvárad) a lelki táplálékot az előadások, műhelymunkák, beszélgetések és a napi szentmisék biztosították a pálos kolostor templomában.

Az első nap Oláh Zoltán teológiai tanár bevezető előadásával kezdődött. Sirák fia megindokolja, miért írta meg a művét: a paidea, pedagógia és a szófia miatt, Izrael dicséretére. A keresztény hagyomány egyszerűen Liber Ecclesiasticusnak (egyházi könyvnek) nevezi ezt a könyvet. Az ókori egyház katekumenjei (hitújoncai) oktatásában amolyan tankönyv szerepét töltötte be – világított rá az előadó.

A második nap a 3., 7., 38. fejezeteket mélyítettük el. Kifejtettük a szülők tiszteletét öregkorban a dekalógus, a tízparancsolat negyedik törvénye szerint. Ezt egy áldás kíséri: hosszú élet a földön. Aztán beszélgettünk arról, hogy mit jelent a papok és az orvosok tisztelete. Délután kirándultunk, este pedig szentségimádáson vettünk részt.

Érdekes előadás volt a harmadik napon a 24. fejezetről, ahol a maga dicséretét zengi a bölcsesség, aki anyja a szép szeretetnek (Sir 24,24); a János-evangélium prológusával való hasonlóságokat kerestük meg benne. A csoportmunkában különösen megérintett a haragtartás, megbocsátás kérdéséről szóló rész (Sir 27,30−28,7).

Délután ismét kirándultunk, este eljátszottuk, megénekeltük azokat a szentírási részeket, amelyek megérintettek. A tábortűz az eső miatt elmaradt, de a jókedv megmaradt.

Vasárnap reggel szentmisén vettünk részt, aztán az ősatyák dicséretével (44. fejezet) foglalkoztunk, amit a kiértékelés követett. Megértettük, hogy az igazi bölcsesség forrása Isten, az ő igéje (1,1−5).

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria