Átadták a Szent Anna Tanulmányi Házat Tusnádfürdőn

Külhoni – 2020. szeptember 8., kedd | 17:50

A Kisboldogasszony-napi búcsúmise keretében ünnepelték a Szűzanya édesanyjáról, Szent Annáról elnevezett tanulmányi ház átadását. Az új létesítmény, akárcsak korábban a mellette lévő plébánia épülete, a magyar kormány támogatásával épült. A szentmisét Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatta be.

Az Újszövetség írói nem örökítették meg, de a keresztény hagyomány megőrizte, így a liturgiában is megemlékeznek Jézus Krisztus édesanyjának születéséről – említette prédikációjában a püspök. – Köszöntjük a Szűzanyát, köszönjük jóságát, szeretetét, és megajándékozzuk azzal, amit a kánai menyegzőn kért a vendéglátóktól: „Tegyétek meg, amit a Fiam mond!” – fogalmazott a segédpüspök. 

A globalizálódó világ az Isten nélküli szabad életre biztat. Ilyen körülmények között nagy ajándék a keresztény értékekhez való ragaszkodás, a család és házasság szentségének tisztelete, a nemzetiséghez és az Isten akaratán alapuló közösséghez tartozás megbecsülése.

A Szűzanyához való ragaszkodás is érték! Legyen ez az ünnepi szentmise köszönet és hála mindazért, amit vállalt a Szűzanya, és azért, hogy közbenjár értünk Szent Fiánál – hangsúlyozta prédikációjában a püspök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte az ünneplőket. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja tolmácsolta. Az infrastruktúra, ez esetben a közösségi ház elengedhetetlen a magyar közösség megmaradása szempontjából. A magyar állam nemcsak házat, hanem jövőt is épít a külhoni magyarságnak, amely nemcsak megmaradni, hanem gyarapodni is képes – fogalmazott a főkonzul.

Az ünnepségen az „életerős közösséget” méltatta Tessely Zoltán magyarországi országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos. A tanulmányi ház rendezvényei lehetőséget nyújtanak a hit erősítésére, a tanulásra, kapcsolatépítésre, így szellemi otthon és kulturális tér lesz a helyi és az idelátogató magyarok számára – ismertette a ház funkcióját Tessely Zoltán, aki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral 2016-ban ígért segítséget a közösségnek terveik valóra váltásában.

A tusnádfürdői egyházközséget a plébánia épületének megvásárlásában 2016-ban 65 millió forinttal támogatta a magyar állam. Az átépítést és a tanulmányi ház alapozását később 190 millió forinttal segítették, tavaly 106 millió forinttal járultak hozzá a templom és plébánia közötti létesítmény befejezéséhez.

Albert Tibor polgármester köszönetét fejezte ki az új létesítmény támogatóinak, majd a közösség érdekében vállalt tevékenységéért díszpolgári címmel tüntette ki Bilibók Géza plébánost és Tessely Zoltán országgyűlési képviselőt.

A Szent Anna Tanulmányi Házat Korodi Szabolcs műépítész és munkatársai tervezték, az Impex Aurora Kft. volt a kivitelező cég. A közösségi termet és a rendezvények résztvevőinek szálláslehetőséget biztosító létesítményt Tamás József nyugalmazott püspök áldotta meg.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csúcs Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria