Először tartottak országos konferenciát Szerbiában a kiskorúak védelméről

Külhoni – 2024. május 14., kedd | 17:17

A kiskorúak és kiszolgáltatott személyek védelméről tartottak konferenciát a Szerbiában szolgáló papok, hitoktatók és nevelők számára május 10-én Nagybecskereken. A konferencia előadója a téma egyik legnagyobb szakértője volt: Hans Zollner professzor, német jezsuita pap, a római Pápai Gergely Egyetem rektorhelyettese, az Antropológiai Intézet vezetője, a Pszichológiai Intézet dékánja.

A konferencián részt vett Német László SVD belgrádi metropolita érsek, Đura Džudžar (Dzsudzsár György) görögkatolikus püspök, Fabijan Svalina szerémségi püspök, Fazekas Ferenc szabadkai püspök és az újonnan kinevezett nagybecskereki püspök, Mirko Štefković, valamint több mint száz pap, hitoktató és a kiskorúak védelméért dolgozó egyházi munkatársak Szerbia egész területéről.

Német László belgrádi érsek, aki a résztvevőket köszöntötte és az előadót bemutatta, hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy Szerbiában országos szinten konferenciát rendeznek a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelméről.

Hans Zollner jezsuita szerzetes Az Egyház feladata az emberek védelmével kapcsolatban címmel tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy az Egyháznak biztonságos helynek kell lennie mindenki számára minden egyes ember méltósága miatt. Az előadó kiemelt egy másik fontos elemet is, a felelősségvállalást, vagyis azt, hogy a keresztényeknek felelősséggel kell viseltetniük önmagukkal és másokkal szemben.

A Pápai Gergely Egyetem professzora a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelmének témájával foglalkozik hosszú ideje, számtalan konferencián tartott előadást a világ különböző országaiban, de először járt Szerbiában, ahol különösen jellemző az országban élő népek sokszínűsége. Hans Zollner statisztikai adatokkal alátámasztott rövid történeti áttekintést adott arról, hogy az egyházon belüli szexuális zaklatás mely országokat érinti. A szexuális visszaélések 90 százaléka a családban történik, és csak 10 százaléka intézményekben: legtöbbször nem külföldiek, hanem nagyon közeli rokonok (mostohaapa, nagybácsi stb.) az elkövetők. Ezenkívül a statisztikák azt mutatják, hogy a kiskorú lányok 20 százaléka, a kiskorú fiúk 8 százaléka élt át bántalmazást. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a családon belüli szexuális bántalmazással az a probléma, hogy a vallomást tevőknek sokszor nem hisznek, mert senki sem mondaná, hogy a hozzátartozóik ilyet tesznek. A szexuális zaklatás mellett gyakran előfordul testi vagy lelki bántalmazás is, ezért az előadó kiemelte, mennyire fontos az egészséges család, és minden keresztény feladata annak segítése, hogy egészségesek legyenek a családjaink.

A professzor kitért arra is, hogy az Egyház a kiskorúakkal szembeni bántalmazások egyes esetei miatt elvesztette a társadalom bizalmát. Valójában voltak a nyilvánosságra került esetek között hamisan megvádolt papokéi, akiknek ügyében a feljelentők pénzhez vagy valami máshoz akartak hozzájutni. Az Egyház ma már tisztában van a problémákkal, és határozottabban közelít a megoldásukhoz, meghallgatja azokat, akik jelentkeznek, hogy bántalmazták őket, és egyebek mellett a kiskorúak védelmével foglalkozó bizottságot hoztak létre. Ma már ilyen bizottságokkal minden egyházmegye rendelkezik.

Hans Zollner kijelentette, hogy az Egyház egyes tagjainak problémái ellenére az Egyház még mindig Isten teremtménye, ezért hitelesnek kell lennie, és reagálnia kell a hibákra és ki kell javítania őket, hogy méltó módon közvetítse az evangéliumot, az üdvösség üzenetét minden ember számára, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat benne.

Az előadást követően csoportmunka zajlott a témával kapcsolatban, majd a csoportok képviselői ismertették következtetéseiket és kérdéseket intéztek az előadóhoz.

A találkozó végén Német László belgrádi érsek kiemelte, hogy – az általa vezetett – Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia és a szerbiai egyházmegyék honlapjain megtalálhatók a kiskorúak védelmére vonatkozó irányelvek.

Végül a nap előadója bemutatta a résztvevőknek a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézetének munkáját.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria