Megújult a ruszkabányai Kolping-ház

Külhoni – 2020. szeptember 15., kedd | 9:48

Koncelebrált ünnepi szentmise keretében avatták fel a bánsági-hegyvidéki Ruszkabányán található felújított Kolping-házat szeptember 5-én.

A szentmisét román, magyar és német nyelven Călin Ciocian nándorhegyi plébános; Gödri István, a Romániai Kolping Mozgalom országos prézese; Kapor János kisjenői, Máthé Lajos újszentesi plébános, George Rădulescu szentandrási és Flavius Jurcă nándorhegyi görögkatolikus pap mutta be.

Az ortodox egyház képviseletében az ünnepi eseményen jelen volt Sorin Toma ruszkabányai és Ovidiu Ursu Timoc-völgyi szerbiai pap.

A szentmise utáni agapé, majd Szántó Árpád (Marosvásárhely) és Alexandra Vîntura (Ojtuz) közreműködésével kulturális program várta a résztvevőket.

*

A ruszkabányai Kolping-ház számtalan szemináriumnak, tábornak és rendezvénynek adott otthont. Mivel azonban sürgős javításokra szorult, néhány éve bezárták az épületet.

A felújítási és átrendezési munkáknak köszönhetően a ház új külsőt kapott, megőrizve a múlt számos értékes tanúbizonyságát: a bútorok egy részét, az eredeti nyílászárókat, a faburkolatokat és a padlót. A kő- és téglafalakat kiemelték és láthatóvá tették, hogy a ház történetének és hagyományainak minél több része megtekinthető legyen.

A közösségi ház jelenleg 26 férőhelyet biztosít tíz szobában. Minden szoba külön fürdőszobával rendelkezik, de van teljesen berendezett és felszerelt konyha, kandallós nappali és szemináriumi terem is. A ház vendégei élvezhetik a csendet és a pihenést, kapcsolatba léphetnek a természet szépségeivel, felfedezve a fiatal önkéntesek által kijelölt ösvényeket. A Kolping-ház arra szolgál, hogy közösségi és lelki élményeket nyújtson.

Az épület egyik szobáját a település utolsó plébánosának emlékére Nikolaus Schwarzról nevezték el. A plébános negyven évig szolgálta a ruszkabányai közösséget; Oroszországba deportálták, ahonnan sikerült elmenekülnie, és hazatért.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Temesvári Egyházmegye/Kolping

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria