Fokoláre-találkozót tartottak Temesváron

Külhoni – 2024. március 20., szerda | 9:01

Temesváron, az egyházmegyei ifjúsági központban rendezték meg március 16-án a Fokoláre Mozgalom tagjainak regionális találkozóját, Pál József Csaba megyéspüspök és Rozalia Mincu, a mozgalom országos elnöke részvételével.

A szervezők olyan programot állítottak össze, amely tartalmazta a mozgalom videós bemutatását, tapasztalatokat és tanúságtételeket; Margaret Karram, a mozgalom elnökének Meghívás és küldetés című üzenetét az év témájáról, továbbá kiscsoportos beszélgetéseket, műhelymunkákat, szentmisét és egy Chiara Lubichról szóló filmet.

A különböző városokból, településekről – köztük Oravicabánya, Anina, Resicabánya, Újmoldova, Herkulesfürdő, Karánsebes, Vinga, Berestye, Lugos, Kolozsvár, Temesvár – érkezett résztvevők a mozgalom megalapításának 80. évfordulóját is megünnepelték.

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök bevezetőjében úgy fogalmazott: „A Fokoláre Mozgalom karizmáját abban látom, hogy egyre több ember tapasztalja meg Isten szeretetét. Köszönöm, hogy együtt lehetünk és együtt élhetjük át ezeket a pillanatokat.”

Az Új perspektívából szemlélve című dokumentumfilmből a jelenlévők megtudták, hogy a Fokoláre Mozgalom – Mária Műve a lelki és társadalmi megújulást szorgalmazó ökumenikus mozgalom, amelyet 1943-ban, azaz a második világháború idején alapítottak Olaszországban, Trentóban. Ma világszerte több mint kétmillió ember vesz részt a munkájában. Az alapító szerint a Fokoláre Mozgalom célja a testvériség előmozdítása és egy egységesebb világ elérése Jézus imája alapján: „Legyenek mindnyájan egy” (Jn 17,21).

„Meghívnak és küldenek minket. Az egész Fokoláre Mozgalom idei témája az, hogy Isten meghívott és elküldött minket a világba, hogy építsük a mennyek országát, bárhol is vagyunk” – hangsúlyozta beszédében Margaret Karram, a mozgalom elnöke, aki kiemelte annak fontosságát, hogy legyünk Isten szeretetének hiteles tanúi és mozdítsuk elő az egységet.

Ezt követően a több mint harminc résztvevő kisebb csoportokban folytatott megbeszélést, majd ebéd után műhelymunkában vettek részt az ifjúság, családok, szinódus és egzisztenciális perifériák témákban.

A találkozón Pál József Csaba megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelyen a jelenlévők együtt imádkoztak Chiara Lubich lelki üdvéért az alapító halának 16. évfordulója alkalmából. (Chiara Lubich 2008. március 14-én hunyt el.)

A továbbiakban a főpásztor a Fokoláre Mozgalom jövőbeli napirendjén szereplő három programot is ismertetett: a Genfest a mozgalom fiataljainak rendszeres világtalálkozója, amelyet 2024 júliusában Brazíliában rendeznek meg; a fiatalok részvételének megkönnyítése érdekében ezzel egyidőben regionális találkozókat is tartanak. A közép- és kelet-európai fiatalok 2024 júliusában Esztergomban találkoznak. Szintén 2024 nyarán lesz a Fokoláre két nyári találkozója Romániában, Mariapoli néven: júliusban Cacicán (Suceava megye) és augusztusban Csíksomlyón (Hargita megye).

A temesvári találkozó a Chiara Lubich – A szeretet mindent legyőz (Chiara Lubich – L’amore vince tutto) című film vetítésével zárult.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria