Gyászmisét mutattak be az elhunyt XVI. Benedekért Temesváron

Külhoni – 2023. január 9., hétfő | 17:13

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök január 5-én, csütörtökön délután a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban gyászmisét celebrált az elmúlt év utolsó napján a Mennyei Atya házába költözött, majd Rómában idén január 5-én eltemetett XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért.

A gyászmisén koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, a helyi közösség plébánosa; Kocsik Zoltán lelkipásztor, a temesvári  piarista templom igazgatója és Hajdú József nyugalmazott plébános. 

A liturgián részt vett Regina Lochner, a Német Szövetségi Köztársaság temesvári konzulja. A gyászmise zenei szolgálatát Denis Moldovan, a Szent Katalin-templom orgonistája látta el.

Szentbeszédében a megyéspüspök az elhunyt emeritus pápa teológiai munkásságát méltatta: „Kilencvenöt évet lehetetlen néhány mondatban összefoglalni. Személy szerint nagy hálát érzek a néhai Szentatya tudásáért és alázatáért. Alázatos tudott lenni, hogy meghallgasson másokat. Nagyon figyelt az emberekre. Amikor személyes titkárát, Gänswein érseket megkérdezték, hogy szerinte mi a különleges az emeritus pápában, ő azt válaszolta: az, hogy

képes volt elfogadni, ha valaki nem fogadta el azt, amit ő hirdetett.

Miből merített erőt? A Jézus Krisztussal való kapcsolatából. »A keresztény lét kezdetén nem egy etikai döntés vagy egy nagy eszme áll, hanem a találkozás egy eseménnyel, egy személlyel, aki életünknek új horizontot s ezáltal meghatározott irányt ad« – írta az emeritus pápa. Ezek a gondolatok nagyon szépen kifejezik, miből merít erőt az ember, a tanítvány, a keresztény és a pápa. Amikor visszavonult, azt mondta, azért teszi, hogy imádkozzon, tovább képezze magát, olvasson és ily módon támogassa utódát” – fogalmazott a főpásztor.

A gyászmise végén Pál József Csaba megyéspüspök köszönetet mondott minden hívőnek, aki részt vett a liturgián, és együtt adtak hálát XVI. Benedek pápa életéért, péteri szolgálatáért.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria