Négy akolitust avattak a kolozsvári román közösségben

Külhoni – 2024. május 24., péntek | 14:11

Kolozsváron a Szentháromság-templom (piarista templom) közösségéhez tartozik a román anyanyelvű római katolikusok közössége, akik közül négy családapa vállalt akolitusi szolgálatot. Avatásukat május 21-én Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök végezte.

A négy akolitust Popesc-Mihăiță Cristian, a Szent Mihály-plébániatemplom segédlelkésze választotta ki a feladat betöltésére, és együtt készültek lelkigyakorlatokkal az avatásra. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök avatta őket akolitussá, és meg is kezdték szolgálatukat a közösségben. A szentmisén jelen voltak a Szent Mihály-plébánia és a jezsuita közösség elöljárói, illetve a román közösség korábbi lelkésze, Veres Stelian, az egyházmegye gazdasági igazgatója.

Popesc-Mihăiță Cristian segédlelkész elmondta, hogy „az akolitusok nagy segítséget fognak jelenteni a közösség lelkipásztori és lelki életében. Általuk azok is közelebb kerülnek a templomhoz, akik betegek vagy nem tudnak részt venni a vasárnapi liturgián.” Andreica Radu, Baciu Paul, Danci Petrică Csaba és Palcău Ionuț a szentmiséken fognak szolgálni, sok hívő esetén segítenek majd az áldoztatásban.

A templomi román anyanyelvű közösség számottevően megnőtt az elmúlt években, így a Szent Mihály-plébánia egyháztanácsa román anyanyelvű személyi plébánia létrehozását kezdeményezte.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Cziple Hanna-Gerda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria