Ökumenikus ifjúsági imaalkalmat rendeztek Temesváron

Külhoni – 2024. január 29., hétfő | 10:54

Január 24-én, szerdán este tartották a keresztények egységéért tartott imanyolcad utolsó, több vallásfelekezetet érintő temesvári találkozóját. Az ökumenikus ifjúsági imaalkalmon Pál József Csaba megyéspüspök hirdetett igét. A zenei szolgálatot a Harmonia Christi ökumenikus énekkar, valamint a részt vevő felekezetek ifjúsági kórusai látták el.

A rendezvény Demeter Sándor református lelkész üdvözlő beszédével kezdődött, majd a Jubilate és a Tekmek római katolikus csoportok imája következett: „Urunk, hálásak vagyunk Neked, hogy ma itt lehetünk, és együtt imádkozhatunk a keresztények egységéért. Te megtanítasz minket önzetlenül szeretni a felebarátainkat, segítséget nyújtani az elesetteknek. Amikor segítenek rajtunk, de akkor is, amikor mi segítünk másokon, megtapasztaljuk a Szentírás üzenetét: »Szeresd Uradat, Istenedet (…), felebarátodat pedig, mint saját magadat.«”

„Azért jöttünk, hogy Krisztussal találkozzunk – mondta homíliájában Pál József Csaba püspök. – Amikor találkozunk Jézus Krisztussal, mindig történik bennünk vagy közöttünk valami. Most is figyeljünk Őrá, hogy mit akar, ma mi történjen bennünk és közöttünk. Köszönjük meg neki a kereszténység ajándékát.

Jézus Krisztus elhívott minket, hogy a tanítványai legyünk. Adjunk hálát Neki az egység ajándékáért: együtt vagyunk egy templomban, az imádság és a szeretet szellemében. Kérjünk most bocsánatot a Jóistentől, különösen azokért a bűnökért, a viselkedésünkért vagy szavainkért, melyekkel megkarcoltuk a szeretetet, amikor építhettük volna az egységet, de nem tettük.

A főpásztor azt a kérdést tette fel a jelenlévőknek, hogy van-e keresztény pletyka. „Igen, van – mondta a szónok. – A keresztény pletyka az, amikor valami jót mondunk másokról.”

Az imaest végén Pál József Csaba római katolikus megyéspüspök, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes, Kovács Zsombor evangélikus lelkész és Demeter Sándor református lelkész megáldotta a jelenlévőket.

Elhangzott, hogy 2025-ben a fiatalok ökumenikus találkozójának a temesvár-gyárvárosi Kisboldogasszony görögkatolikus templom ad majd otthont. Răzvan Oprișa esperes meghívta a jelenlévőket a rendezvényre.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria