Szent II. János Pál pápának állítottak szobrot Csíkszentmiklóson

Külhoni – 2023. május 25., csütörtök | 9:00

Május 18-a Szent II. János Pál pápa születésnapja, ezért választotta az erdélyi Csíkszentmiklós egyházközössége ezt a napot az őt ábrázoló szobor megáldása napjának. Az ünnepi alkalom meghívott vendége Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök volt, aki a szentmise végén a papság és a hívek jelenlétében megáldotta az ember nagyságú alkotást, amely a templom bejárata előtti téren helyezkedik el.

Az ünnepi szentmise végén György Mihály Levente plébános ismertette a szobor történetét. „Az elmúlt években − a jó Istenre és egymásra figyelve − közösen olyan dolgokat valósítottunk meg, amire csupán emberi erővel nem lettünk volna képesek. Ahogy haladtunk az egyházközségben a különböző munkálatokkal, szinte a jó Isten mutatta, hogy szükségünk lenne egyházközségünk védőszentjének szobrára. Szent Miklós szobra után vágyakozva, és keresve, hogy hol találunk – értettük meg, hogy az isteni gondviselés olykor másként működik. És hogy mit mutatott a gondviselés, kit adott nekünk? Ma azt válaszolnánk, látva a templom előtti szobrot, hogy Szent II. János Pál pápát.”

2019 őszén az egyházközség híveinek egy kis csoportja Lengyelországba, „az irgalmasság útja” zarándoklatra indult. Az utazás egyik napján a múzeummá alakított egykori auschwitzi lágerbörtönt is felkeresték, majd késő délutánra érkeztek meg Szent II. János Pál pápa szülővárosába, Wadowicébe.

„Amikor nem találtunk Szent Miklós-szobrot, Rózsa László váci egyházmegyés diakónus felajánlotta, hogy adományoz egy Szent II. János Pál pápa-szobrot. Ezt gondviselésnek vettem. Most itt van, megállhatunk előtte. Szent II. János Pál pápa ember nagyságú szobra legyen jel a templomuk előtt elhaladóknak – tette hozzá a plébános.

„Szent János Pál pápa egyházunk erkölcsteológusaként az élet védeleméért küzdött. Jelleme ma is mutasson rá, hogy az élet Isten szent ajándéka. Kérem a mai ünnepen az ő égi közbenjárását, hogy közösségünkben a megfogant élet mindig szent legyen, és legyünk felelősséggel egymás és önmagunk iránt” – mondta György Mihály Levente.

A plébános arra bátorította az egyházközség tagjait, hogy tekintsenek minden időben a szent pápára, és legyen erőforrásuk. Rámutatott, szívünkben visszhangozhatnak II. János Pál pápa 45 éve, pápává választásakor mondott szavai: „Ne féljetek Krisztust befogadni a szívetekbe!”

Forrás és fotó: Csíkszentmiklósi egyházközség/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria