Assisi hangja a Magyar Kurír szervezésében adott sajtótájékoztatót - VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. február 20., csütörtök | 11:20

„Az öröm hangja” címmel ad jótékonysági hangversenyt február 20-án, csütörtökön a Szent István-bazilikában Alessandro Brustenghi, a világszerte ismert olasz ferences szerzetes, akinek felmenői között magyarok is vannak. Ez alkalommal a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely javára énekel. A koncert fővédnökei Áder János köztársasági elnök és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius. A köztársasági elnököt az eseményen felesége, Herczegh Anita képviseli. Az esemény médiatámogatója a Magyar Kurír.

A gyűjtéssel egybekötött, ingyenes koncerten egyházi kórusművek és szólóének-darabok hangzanak el.

„Az ének kulcs, amely megnyitja a paradicsom kapuját. Rajtam keresztül árad, én nyitom meg, de mindannyiunké. Végül visszatér Istenhez, de akkor már benne van minden ember története, aki énekelte vagy meghallgatta” - vallott az éneklésről Alessandro Brustenghi.

A szerzetes felidézte: csak későn kezdett el énekelni tanulni, és kezdetben nem is ment jól neki. A rend elöljárói azonban elvárták tőle, hogy befejezze a konzervatóriumot, ha ferences akar lenni, így kénytelen volt végigvinni tanulmányait. Végül „csoda történt: lett hangom” - fogalmazott, hozzátéve, hogy később is elöljárói bátorítására folytatta az éneklést és készített zenei albumokat.

Mint mondta, korábbi kétkezi munkájára - középkori orgonák felújítására - sajnos már nem sok ideje van, amióta keresett énekes lett. „Két évvel ezelőtt kezdtem el utazni a világban; egészen addig egyszer sem ültem repülőn, azóta 33-szor” – mondta.

„Ha új útra indulok, elsősorban lelkileg – imával, meditációval – készülök a találkozásokra és a kölcsönös elfogadásra, másodsorban emberi szinten, harmadsorban pedig technikailag, magára az éneklésre” – fejtegette Alessandro Brustenghi.

A szerzetes vallott arról is, hogy a koncerteket mindig ajándékként éli meg. Mint mondta, már több mint száz koncertje volt, de ő maga ezt soha nem kérte, Isten ajándékaként tekint minden alkalomra. „A koncerteken találkozhatok a testvéreimmel, akik Istent ajándékozzák nekem. A koncert tehát mindenekelőtt számomra ajándék” – hangsúlyozta.

Alessandro Brustenghinek már két albuma is megjelent: La voce di Assisi (Assisi hangja) című lemezét a részben Betlehemben felvett Voice of Joy (Az öröm hangja) követte, melyen karácsonyi dalokat ad elő. Az öröm témája kapcsán a szerzetes rámutatott: „Az öröm hangja bennünk van, fel kell fedeznünk. Az öröm komoly dolog, erő; nem naivitás, hanem okosság.”

Mint mondta, bár most először jár Magyarországon, úgy jön ide, mintha hazatérne, hiszen felmenői Magyarországról vándoroltak ki Katalóniába, majd onnan Olaszországba. Mostani látogatása részeként hazai rendtársaival kirándulást tesznek a Duna-kanyarban, és meglátogatják a szentendrei és esztergomi ferences gimnáziumokat is, ahol a diákokkal közösen fognak énekelni.

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy véleménye szerint nincs ellentmondás a híresség és a ferences lelkiség között: „Ferenc regulájában az áll, hogy a testvérek keljenek útra, és hirdessék az evangéliumot. Én is ezt teszem.”

A Szent István-bazilikában csütörtökön 19.30-kor kezdődő ingyenes koncertre nem kell előre jegyet váltani, a helyeket 18.45-től lehet elfoglalni a bazilika főkapuja felől. Az állóhelyekkel együtt a templomban több mint ötezer ember elfér. A körülbelül egyórás hangversenyen Alessandro testvér a szentkúti kegyszobor jelenlétében énekel majd, amely a helyi felújítási munkák miatt tavaly ősz óta a bazilikában vendégeskedik. A koncerten közreműködik az ELTE olasz tanszékének kórusa, a La Caffetteria Stioppéta.

A jótékonysági est kedvezményezettje, a mátraverebély-szentkúti kegyhely európai uniós pályázatból újul meg. Alessandro testvér a felújítót terhelő járulékos költségek enyhítésében szeretne segíteni, ehhez kérik a szentkúti ferencesek a résztvevők támogatását. Akik nem tudnak jelen lenni a koncerten, azok is hozzájárulhatnak a kegyhely megújulásához: a Ferences Alapítvány számlaszámára (11600006-00000000-49195664) utalhatják felajánlásaikat. A megjegyzés rovatban kérik feltüntetni: „a Nemzeti Kegyhely javára.”

Fotó: Thaler Tamás

Videó: Bonum TV

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria