Ki ne szeretne repülni? – Kiemelt könyvajánlónk nyárra a felnőtté válásról

Kultúra – 2020. június 29., hétfő | 16:21

Sokan küzdenek a döntési helyzetekkel, kényszerekkel, lehetőségekkel. A nyári időszak sem különbözik ettől. Nekik szeretnénk segíteni kiemelt ajánlatunkkal. Két éve jelent meg kiadónk gondozásában Elekes Szende és Kiss Péter Repülni tanulunk – Beszélgetések a felnőtté válásról című kötete.

Elekes Szende pszichológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára, számos interjúnk alanya írja a könyv előszavában:

„Szeretem a fiatal felnőtt korosztályt. Szeretem, hogy vannak kérdéseik, és készek dolgozni önmagukon. Szeretem, hogy felvállalják életvezetési és döntési dilemmáikat, és tudnak segítséget kérni. Látom azt a kettősséget, ami ennek a korosztálynak a helyzetét jellemzi: egyrészt eddig soha nem látott lehetőségek nyíltak meg előttük, másrészt soha nem volt annyira kikövezetlen, kaotikus egy fiatal felnőtté válásának az útja, mint éppen napjainkban. Éppen ezért fontosnak tartom felhívni a figyelmet erre a kettősségre.

Szeretném ezt a könyvet a fiataloknak ajánlani. Azt üzenem nekik, hogy nincsenek egyedül a nehézségeikkel, mert tapasztalataik egyetemesek abban a társadalomban, amelyben élünk. Ugyanakkor azoknak a szülőknek is ajánlom a könyvet, akik szeretnék támogatni gyermekeiket az érettség felé vezető úton.”

A könyvben körüljárt téma, a felvetett kérdések azokat is mélyen érinthetik, akik látszólag már túlvannak a felnőtté váláson.

Elekes Szende beszélgetőtársa kollégánk, Kiss Péter volt. A kötet bevezetőjében ezt írja: „Ez a könyv csak egynek tűnik, ám valójában három. Három másikat rejt magában ugyanis: egy interjúsorozatot (amely a gerincét adja), egy haikufolyamot – szerzője Agonás Szonja – és egy egypercesnovella-gyűjteményt. Ebből a háromból van kikeverve, mert reményünk szerint ezzel a koktéllal, összetevőinek egymásra felelgető ízeivel tudjuk a leghívebben elmondani, amit a felnőtté válásról gondolunk.”

A könyvet két éve nyáron Somogyiné Petik Krisztina pszichológus és Fehérváry Jákó bencés szerzetes mutatta be.


A kiadvány megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria