Kiszabadulhatsz megfertőzött múltadból – Megjelent Az én békémet adom nektek című könyv

Kultúra – 2019. december 19., csütörtök | 19:10

A Sarutlan Kármelita Nővérek rendjének gondozásában, a Kármel látóhatára sorozatban megjelent kötetben Dawn Eden Goldstein olyan szentekről ír, akiket – miként a szerzőt is – gyermekkorukban bántalmaztak, és Krisztus által a sebeiken keresztül is elérte őket Isten szeretete. Bíró László püspöknek a könyvhöz írt előszavát olvashatják.

Túljutottam egy évet meghaladó kórházi tartózkodáson. Az egyik legnagyobb élményem annak felismerése, hogy ha az ember el tudja fogadni saját valóságát, abból béke fakad. Mostanában egész sajátosan hangzik számomra a szentmise imádsága: „Az én békémet adom nektek.” A békét nem lehet megszerezni, azt ajándékba kapja az ember Istentől. Egy olyan könyvet tartunk a kezünkben, amelynek szerzője elfogadta élete valóságát, és az Úr békéjét sugározza.

Nagyon szeretem Pilinszky Jánosnak a gyermekekről írt gondolatait. A legszebb kép számomra, amikor leírja: a szülők leviszik a nyári kertbe az apróka gyermeket, és a gyermek elragadtatással szemléli a rezgő leveleket, le nem veszi róluk a tekintetét, és Pilinszky szomorúan állapítja meg: mi, felnőttek már nem tudjuk megcsodálni a fák leveleinek csodáját. Ez a vallomás egy emberről szól, akit ettől az élménytől fosztottak meg. A könyv címe lehetne ez is: „Megrabolt gyermekkor”. Valaki szembe mer nézni gyerekkora tragédiáival, a sok-sok felnőtt mezítelenséggel, egy hetvenéves ember pedofil hajlamaival – leplezetlenül mer beszélni róla, hogy sorstársainak megnyissa a jövő útjait.

Amikor ezt a néhány sort írom, a holnaputáni evangéliumi részlet van előttem: az elkóborolt bárány, az elgurult drachma. Az evangélium egyik üzenete számomra: ami eltűnt, az nem veszett el. A bárány is, a drachma is eltűnt, de megkerült. Egy gyermek gyermeksége eltűnt a felnőttek ártásai miatt, de Isten kegyelméből megkerült. Istennek szentelt életet él.

Ez a könyv nem egyszerűen leplezetlen valóságábrázolás, hanem tanúságtétel Isten szeretetéről, akinek az egy is fontos, aki az egy után is elindul, és odaviszi, ahol végre otthon lehet. Tanúságtétel a reményről, hogy Isten megadja a kegyelmet az újrakezdéshez. Bátorítás, hogy kiszabadulhatsz megfertőzött múltadból. Isten minden helyzetből képes szabaddá tenni téged.

A szerző megemlíti, hogy könyvének ihlete Fogassy Júlia lakásában született. Jó volt olvasni, hogy ez az Amerikában íródott mű ihletettségét egy magyar származású személyen keresztül kapta. Örülök, hogy ez a sokakat segítő könyv magyar nyelven olvashatóvá vált. Köszönöm mindazok munkáját, akik lehetővé tették a megjelenését. Isten kegyelme kísérje az olvasókat!

Hévíz, 2019 Szent Imre ünnepén

Bíró László püspök

Dawn Eden Goldstein amerikai író, újságíró Az én békémet adom nektek című kötete megrendelhető a magyarszéki kármelita nővérektől (ostya.karmelita@gmail.com); könyvesbolti forgalomban több helyen kapható.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria