Krisztus a jövőnk – Szentendrén is bemutatjuk Ferenc pápa apostoli látogatásának díszkötetét

Kultúra – 2024. április 2., kedd | 19:20

Decemberben jelent meg a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adott ki. A díszkötetet április 9-én, kedden este 19 órától a szentendrei Ferences Gimnáziumban mutatjuk be.

A kötetet Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkesztője mutatja be.

Ferenc pápa apostoli látogatása alkalmával szerzett tapasztalatairól Sebő Balázs, az MKPK Titkársága sajtóosztályának vezetője, Zalányi-Zolnay Eszter, az MKPK Titkársága protokolliroda-vezetője és Kuzmányi István,  a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője beszél.

Az eseményre különleges gasztronómiai meglepetéssel is készülünk.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódóan a Ferences Gimnázium aulájában megtekinthető a pápalátogatás képeiből készült fotókiállítás.

 

A kötethez Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius írt előszót, melyben hangsúlyozza:

„Ez a kiadvány értékes lehetőséget kínál arra, hogy a szemet gyönyörködtető képeken és a szívet megindító szavakon keresztül újraéljük Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legemlékezetesebb pillanatait,

a Szentatya legfontosabb tetteit és gondolatait, melyek üzenetet hordoznak Szent István földjén, nemcsak az ország, hanem elsősorban a Katolikus Egyház jövője szempontjából.

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának céljáról és jelentőségéről szép összefoglalást adhat az a bejegyzés, amelyet a Szentatya a köztársasági elnök asszonynál tett látogatása alkalmával írt az emlékkönyvbe Magyarországról, ebből a »történelemben és kultúrában gazdag« országból, illetve hogy »Budapestről, a hidak és szentek városából egész Európára gondolok, és azért imádkozom, hogy – egységben és szolidárisan – korunkban is a béke háza és a befogadás próféciája legyen«. Ferenc pápa a nyitottság és a remény üzenetét akarta felmutatni Európa történelmének e nehéz időszakában, amely minden bizonnyal tele van kihívásokkal a keresztény hit számára.”

*

 

A kötethez írt ajánlójában Tóth Tamás, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkeszője rámutat:

„Fontos, hogy örömmel és hálával emlékezzünk a csodára, amelyet az apostoli látogatás alkalmával átélhettünk, azonban ahhoz, hogy ez ne csak három napig tartson,

az is szükséges, hogy a Szentatya gesztusai és szavai minél több helyre eljussanak, és minél több embertársunknak közvetíthessék az evangéliumi örömhírt: Krisztus a jövőnk!

Ebben szeretne segítségül szolgálni ez a gazdagon illusztrált kiadvány, amely egyidejűleg hálatelt emlékezés és szerény biztatás: az események hátterének rövid bemutatása, az elhangzott köszöntők és tanúságtételek szövegei, de legfőképpen a pápa tanítása egyszerre emlékeztetnek bennünket az apostoli útra, és kínálják fel annak a lehetőségét, hogy engedjük tovább növekedni magunkban a magyarországi látogatás kegyelmeit.”

*

A díszkötet többek között bemutatja az apostoli látogatás előzményeit, a szervezés egyes fázisait, és teljes terjedelmében közreadja Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédeit, a hozzá intézett köszöntőket és a tanúságtételeket. A kiadvány végén a látogatás érdekességeibe is bepillantást nyerhetünk.

A díszkötet végül, de nem utolsósorban a hála, a köszönet és az elismerés hangján szól a tisztelt Olvasóhoz, és megnevezi mindazokat, akik aktívan segítették e történelmi látogatás létrejöttét.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkáját dicséri.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet a könyvbemutató idején a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható, vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria