Lapozzunk bele együtt Ferenc pápa apostoli látogatásának díszkötetébe, és találkozzunk Kecskeméten

Kultúra – 2024. január 24., szerda | 12:05

Decemberben jelent meg a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet. Örömmel és büszkeséggel adtuk az olvasók kezébe az albumot, mely egy olyan látogatásra segít visszaemlékezni, mely élénken él mindannyiunkban. Arra hívunk mindenkit, lapozzunk bele együtt a 177 képet tartalmazó kiadványba, és találkozzunk január 31-én Kecskeméten a kötetbemutatón.

A kötethez Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius írt előszót, melyben hangsúlyozza:

„Ez a kiadvány értékes lehetőséget kínál arra, hogy a szemet gyönyörködtető képeken és a szívet megindító szavakon keresztül újraéljük Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legemlékezetesebb pillanatait,

a Szentatya legfontosabb tetteit és gondolatait, melyek üzenetet hordoznak Szent István földjén, nemcsak az ország, hanem elsősorban a Katolikus Egyház jövője szempontjából.

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának céljáról és jelentőségéről szép összefoglalást adhat az a bejegyzés, amelyet a Szentatya a köztársasági elnök asszonynál tett látogatása alkalmával írt az emlékkönyvbe Magyarországról, ebből a »történelemben és kultúrában gazdag« országból, illetve hogy »Budapestről, a hidak és szentek városából egész Európára gondolok, és azért imádkozom, hogy – egységben és szolidárisan – korunkban is a béke háza és a befogadás próféciája legyen«. Ferenc pápa a nyitottság és a remény üzenetét akarta felmutatni Európa történelmének e nehéz időszakában, amely minden bizonnyal tele van kihívásokkal a keresztény hit számára.”

*

A kötetet Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás általános koordinátora, a kiadvány felelős szerkesztője mutatja be.

Ferenc pápa apostoli látogatása alkalmával szerzett tapasztalatairól Hatházi Róbert, a  kecskeméti Szentcsalád Plébánia plébánosa, Sebő Balázs, az MKPK Titkárság sajtóosztályának vezetője és Sümeghy Kata sajtómunkatárs beszél.

Az eseményre különleges gasztronómiai meglepetéssel is készülünk.

*

Az albumhoz írt ajánlójában Tóth Tamás, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkeszője rámutat:

„Fontos, hogy örömmel és hálával emlékezzünk a csodára, amelyet az apostoli látogatás alkalmával átélhettünk, azonban ahhoz, hogy ez ne csak három napig tartson,

az is szükséges, hogy a Szentatya gesztusai és szavai minél több helyre eljussanak, és minél több embertársunknak közvetíthessék az evangéliumi örömhírt: Krisztus a jövőnk!

Ebben szeretne segítségül szolgálni ez a gazdagon illusztrált kiadvány, amely egyidejűleg hálatelt emlékezés és szerény biztatás: az események hátterének rövid bemutatása, az elhangzott köszöntők és tanúságtételek szövegei, de legfőképpen

a pápa tanítása egyszerre emlékeztetnek bennünket az apostoli útra, és kínálják fel annak a lehetőségét, hogy engedjük tovább növekedni magunkban a magyarországi látogatás kegyelmeit.”

*

A díszkötet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adta ki. A kötet többek között bemutatja az apostoli látogatás előzményeit, a szervezés egyes fázisait, és teljes terjedelmében közreadja Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédeit, a hozzá intézett köszöntőket és a tanúságtételeket. A kiadvány végén a látogatás érdekességeibe is bepillantást nyerhetünk.

A díszkötet végül, de nem utolsósorban a hála, a köszönet és az elismerés hangján szól a tisztelt Olvasóhoz, és megnevezi mindazokat, akik aktívan segítették e történelmi látogatás létrejöttét.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István és Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkáját dicséri.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet a könyvbemutató idején a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. A továbbiakban megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria