Megjelent az Új Ember 2020. június 14-i száma

Kultúra – 2020. június 10., szerda | 19:42

Az Új Ember ez évi huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Hiánypótló könyv jelent meg az 1938-as eucharisztikus világkongresszusról, Vándorlásunk társa lett címmel. A díszes tanulmánykötetet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyháztörténeti Bizottsága és a Keresztény Múzeum gondozta.

Szerkesztője és egyik szerzője Hegedűs András egyháztörténész, a Prímási Levéltár igazgatója. A könyvről szóló, vele készült interjúnkat olvashatják aktuális számunkban.

Amerikai katolikus egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami május 25-én történt az egyesült államokbeli Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek föl a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, amely óriási felháborodást váltott ki, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. A történtekkel kapcsolatban olvashatnak főszerkesztői jegyzetet, Van egy álmom címmel.

Folyamatosan növekvő létszámú spanyol ajkú közösség él Magyarországon. Tagjai messzi tájakról érkeztek, az Ibériai-félszigetről és számos latin-amerikai országból. Lelkipásztorukat, Szili Andrást arról kérdeztük, hogyan találnak itt otthonra, és mi az Egyház feladata közösségükben.

A járvány idején nemigen mozdulhattunk ki otthonainkból, így zarándoklatokra, a búcsúk megtartására sem volt lehetőség a megszokott módon. Hogyan élték meg mindezt, mit tapasztaltak ez idő alatt Máriapócson? Kérdéseinkre Orosz István, a nemzeti kegyhely igazgatója választolt.

Ugyancsak a világjárványról beszélgettünk Cserháti Ferenccel, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspökkel, akinek átmenetileg fel kellett függesztenie külföldi lelkipásztori látogatásait.

*

Mértékadó kulturális mellékletünkben nagyinterjút olvashatnak Dunai Tamás színművésszel. A művész úgy érzi, új korszak kezdődött az életében, amikor a kecskeméti Katona József Színház inspiratív közegében nagyszerű lehetőségek találták meg. Dunai Tamás anekdotákkal, kulisszatitkok felidézésével is emlékezik hosszú pályájának eddigi fontos állomásaira.

Mészáros Ákos ezúttal a Szépművészeti Múzeum szobrászati gyűjteményébe kalauzolja olvasóinkat. Itt két műalkotás található az úgynevezett Robbia-műhelyből. Az egyik egy Pietà-ábrázolás a 15. század második feléből, a másik egy kör alakú mázas majolika, amely Máriát ábrázolja a kisdeddel. A műhely alapító mestere Luca della Robbia volt, aki Ghiberty és Donatello (eredeti nevén: Donato di Niccolò di Betto Bardi) kortársaként működött Firenzében.

Baranyai Béla ezúttal egy interjúkötetet ajánl olvasóink figyelmébe. A Táncon innen és túl című kötetben Sz. Kiss Mária Holló András kerekesszékes tánctanárral folytatott beszélgetése  olvasható. A Harmat Kiadónál megjelent könyv megvásárolható az Új Ember könyvesboltban vagy megrendelhető a bolt.ujember.hu webáruházban is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria