Megjelent az Új Ember 2019. augusztus 11-i száma

Kultúra – 2019. augusztus 7., szerda | 18:15

Az Új Ember ez évi harminckettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapról indul riportunk a Nyolc Boldogság Közösség augusztus 1. és 4. között a veszprémi Davidikum Római Katolikus Kollégiumban megtartott lelkigyakorlatáról, a Betánia Napokról. Az először 2016-ban megszervezett hosszú hétvégén idén százhúszan vettek részt. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek családok, egyedülállók, fiatalok és idősebbek. A János evangéliumából vett idézet – „Az örök élet igéi nálad vannak” (Jn 6,68) – jegyében rendezték meg a Betánia Napokat.

Interjút olvashatnak Ménesi Balázs állandó diakónussal és feleségével, Krisztinával, a magyarországi MÉCS közösség vezetőivel, akiket megválasztottak a világszervezet európai vezetőivé. A háromgyermekes házaspár többek közt arról beszél, hogy „a házasságot Isten rendelte, ezért nagyszerű útja annak, hogy az ember megismerje Istent, és egyre közelebb kerüljön hozzá. Feltéve, ha Krisztus szavai szerint naponta vállalja, hogy a házastársáért, a családjáért szeretetből megtagadja az önzését, és Krisztussal együtt életadó áldozattá válik. Ha egy házaspár tagjai hűségesen kitartanak ebben, akkor bármilyen nehézségekkel küszködnek is, semmihez sem hasonlítható örömet tapasztalnak.” Az interjúban elhangzik, hogy sok házaspár és család él így, olykor szegénységben, betegséggel küszködve is, gyermektelenül vagy nagyon sok gyermekkel, sőt gyermekük elvesztése után is. A szent életű papok, szerzetesek mellett az ilyen családok éltetik tovább a keresztény civilizációt – vallják a MÉCS hazai és egyben európai vezetői.

Bővebb hírt adunk arról, hogy Franciaországban él és virul a Bárány Tanítványai Kis Nővérek közösség; az első olyan szemlélődő közösség a világon, amelynek Down-szindrómás emberek is a tagjai lehetnek. Jelenleg tízen vannak, közülük nyolcan élnek Down-szindrómával. A közösség tagjai arról vallanak, hogy Down-szindrómás testvéreik egyszerűsége korunkban prófétai jel. A nem sérült nővérek különösen nagyra értékeli bennük, hogy hihetetlenül könnyen megbocsátanak, és kiválóan bátorítják a többieket. Mindig képesek megtalálni a Bibliából azt a mondatot, ami értelmet ad a napnak. Egy olyan korban, amikor a hatékonyság a legfőbb érték, a Down-szindrómás emberek háttérbe szorulnak. Pedig a szeretetre való képességük és közelségük az Úrhoz elképzelhetetlen erőforrás: „Egy felfedezésre váró világ. Örömet visznek a társadalomba, és örömet visznek a világba, amelynek nagy szüksége van erre!”

Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Márton interjújában megismerkedhetnek Miklós Ádám dokumentumfilmessel, akinek A magyar nóta belga mestere című munkája június közepén debütált a köztévében. A filmet várhatóan ősztől mutatják be a magyar mozik.

A következőkben Auguste Renoir Fekvő női akt című festményéről olvashatnak, amelyet legutóbb a Szépművészeti Múzeum Michelangelo termében láthattak az érdeklődők. Az alkotást három és fél milliárd forintért vásárolta meg a múzeum. A remekművel augusztus 8-ától a Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak a látogatók.

Száz évvel ezelőtt hunyt el Bogisich Mihály, a 19. századi zenei élet egyik jelentős alakja. A zenetörténész, zeneszerző, római katolikus pap 1897-ben megalapította az Országos Magyar Cecília Egyesületet (OMCE), mely máig töretlenül szolgálja a musica sacra ügyét.

Schmidt Egon Természetrajz rovatában ezúttal vízi élőlényekkel ismerkedhetünk meg; egy, az Amazonas vidékéről származó vitorláshal útját követhetjük végig a kisállat-kereskedéstől a szobaakváriumig.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria