Megjelent az Új Ember 2022. szeptember 18-i száma

Kultúra – 2022. szeptember 14., szerda | 19:30

Az Új Ember idei harmincnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Hálaadásra gyűlt össze a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia közössége szeptember 11-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt, aki a szertartás elején megáldotta a teljes külső felújításon átesett, megszépült templomot. A szentmisén Monostori László esperes, az Árpád-házi Szent Margit-templom plébánosa és az angyalföldi plébánia papi közösségének tagjai koncelebráltak. Az angyalföldiekkel együtt ünnepelt Áder János korábbi köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Csiga Gergely alpolgármester. Riportban számolunk be a felemelő eseményről.

Búcsúzunk a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynőtől. Ferenc pápa és Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke, az angliai és walesi katolikus püspöki konferencia elnöke közleményének magyar fordítását adjuk közre.

A dömösi Szent István Király-plébánián augusztus 25. és 28. között összegyűltek azok a szabad állapotú fiatal férfiak, akikben felmerült a papi hivatás gondolata, és keresik, mire is hívja őket az Úr. Csépányi Gábor spirituálist, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye referensét, a lelkigyakorlat főszervezőjét kérdeztük a hivatástisztázás leglényegesebb szempontjairól.

A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) „stafétabotjaként” járja az egyházmegyéket Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma. Bevezető oldalain mostantól művészi szépírással örökítik meg az esemény mottóit, minden évben a rendező egyházmegye főpásztorának kézjegyével és pecsétjével ellátva. A kalligráfia a bakonybéli bencés monostorban készül. Minderről a monostor szerzetes lakóival és a művészi alkotásokat készítő világi szakemberekkel beszélgettünk. Riportunk a lap 11. oldalán olvasható.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben A művészet híd címmel közreadott interjúnkban Dragonits Mártával, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk. Szeptember 17–25. között immár 16. alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált. A több mint egy hét alatt 355 program lesz országszerte, 11 műfajban, 72 településen, ebből három helyszín erdélyi. 117 templom nyitja meg kapuját, és várja a látogatókat; legalább 100 ezer érdeklődőre számítanak.

Horváth Olivér Péter és Németh Bálint kilenc éven át tartó munkával, az eredeti nyelvű szövegváltozatok mellett angol és német fordítások felhasználásával ültette át magyar nyelvre a kínai klasszikus irodalom – terjedelmét és jelentőségét tekintve is – egyik legnagyobb alkotását, a Három királyságot, amely az arany, illetve ezüst vászonkötéssel megjelent két része után a „bronzba öntött” harmadik kötettel vált immár teljessé. A regényfolyam történetéről, hatásáról, Keletről és Nyugatról, a kínai–magyar történelmi és kulturális kapcsolatokról, immár nem először, Horváth Olivér Péterrel beszélgetett Pallós Tamás.

Budapesten, az óbudai Kiscelli Múzeumban október 9-éig tekinthetők meg Schervitz Mátyás budai festőművész alkotásai. A művészről és alkotásairól Mészáros Ákos írásában olvashatnak.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon időszerű írása az őszi madárvonulásról szól, amely már augusztusban megkezdődött.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria