Megjelent az Új Ember 2023. március 19-i száma

Kultúra – 2023. március 15., szerda | 19:30

Az Új Ember idei tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Az új püspököt a budapesti Szent István-bazilikában szentelte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek március 4-én. A társszentelők Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa és Székely János szombathelyi megyéspüspök voltak. Az eseményen jelen volt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) további tagjai, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek és a külhoni magyar püspökök, valamint Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. A püspökszentelésről képes beszámolót közlünk a lapban.

Laetare vasárnapra készülve Komáromi Előd OFM az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium prefektusával beszélgettünk az örömről, amely végigkíséri az életét családjától kezdve a szerzetesi életén át a prefektusi szolgálatáig. Sőt, egészen addig az élményig, amikor Halmai Vilmos OFM atyát kísérték a végső útjára a feltámadás hitében.

Ismét Magyarországra látogatott Nick Vujicic a karok és lában nélkül született motivációs tréner, aki evangelizációkat tart világszerte. Budapesti előadásáról is olvashatnak összefoglalót lapunk 12. oldalán.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Európa-bajnok és junior világbajnoki bronzérmes Balázs Krisztián a magyar tornászok nagy reménysége. Még csak húszéves, de máris száznál több érmet és kupát mondhat magáénak. Szobájának falain a sikereit megörökítő fotók, ágya fölött a Biblia, rózsafüzér és szentképek a vitrinben. Hitéről, valamint a versenysport örömeiről és nehézségeiről beszélgettünk vele. Interjúnkat a lap 11. oldalán olvashatják.

A Mértékadó kulturális mellékletben Lisztet követve, az ő szellemében címmel beszélgetést közlünk Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel. A zeneszerző, Liszt-kutató, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom 2021-ben kinevezett zeneigazgatója nemrég ünnepelte harmincadik születésnapját.

A Nemzeti Galériában március 5-ig volt látható A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere című kiállítás. A tárlaton bemutatott művek is egyértelművé tették, hogy Tichy alkotásait, metszeteit és nem túl nagyszámú festményét mély gondolatiság hatja át; a művészt megérintették a korszak modern eszméi, aktuális kérdései. Sokoldalú ember volt, a festészeten és a grafikán kívül érdekelte a csillagászat, a fizika, korának technikai eredményei. Minderről és a festő életének sok más részletéről is olvashatnak Mészáros Ákos tanulmányában.

Könyvajánlónkban a Jezsuita Kiadó márciusi újdonságaira hívjuk fel a figyelmet. A kötetekből három különleges ember – Xavéri Szent Ferenc, a missziók atyja; Kaszap István jezsuita novícius, egy Istent kereső fiatal; az 1950-es évek Japánjába evangelizálni vágyó fiktív Napóleon-leszármazott – hivatáskeresését és drámai fordulatokat sem nélkülöző, rögös életútját ismerhetik meg.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria