Megjelent az Új Ember 2024. április 14-i száma

Kultúra – 2024. április 10., szerda | 19:40

Az Új Ember idei 15. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek április 7-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. Az ünnepi szentmisén jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. Szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Az ünnepen José Antonio Rodríguez García, az apostoli nunciatúra elsőtitkára Ferenc pápa, valamint Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa üdvözletét közvetítette. Az eseményről részletes tudósítást közlünk.

Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkára az olasz RAI televíziónak adott interjút a közelmúltban, a témák között szerepelt a március 22-i moszkvai terrortámadás, az általános instabilitás Európában és a világon.

Az érsek azt is hagsúlyozza, hogy Ukrajnában „a békéért folytatott munka és a béke előmozdítására irányuló törekvés” tárgyalásokon keresztül és olyan védekezéssel történjék, amely nem csak fegyverekkel, hanem megállapodásokkal valósul meg. Az érsek nyilatkozatáról bővebben is írunk lapunkban.

Beszélgetést olvashatnak Kisiván Csaba kaposvári plébániavezető lelkésszel, akit papnövendék kora óta foglalkoztat Viktor E. Frankl egzisztenciális pszichológiája. Érdeklődéséből tudományos munka született, a Medicina Kiadó Értelemtalálás-felé-való-lét címmel jelentette meg a logoterápiába betekintő, szemléletformáló könyvét.

Kisiván Csaba számára a pasztorációban, kiemelten az ifjúsággal való foglalkozásban meghatározó Frankl létszemlélete. Arról beszélgettünk vele, hogy milyennek látja a fiatalokat, és hogyan szólítja meg őket. 

Tavaly szeptemberben kezdte vetíteni a Duna Televízió a Nyitott szívvel – Szerzetesélet Magyarországon című dokumentumsorozatot, amely mintegy hetven katolikus szerzetesrend életébe enged betekintést. Szerkesztő-forgatókönyvírója, riportere Mészáros Anett volt, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája kommunikációs munkatársa, aki a közelmúltban rövid filmes portrékat is készített egy-egy szerzetesről.

A „Szeress, és így tégy, amit tenni akarsz” mottójú új sorozat első része március 19-én került fel a YouTube videomegosztóra. A már megvalósult és a további tervekről kérdeztük a filmek ötletgazdáját.

A Mértékadó kulturális mellékletben Baranyai Béla interjúját olvashatják Gelencsér Gábor filmkritikussal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudományi Tanszékének docensével a vizuális kultúrával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről.

A közelmúltban elhunyt Simon András grafikusművészre emlékezik Mészáros Ákos a Mértékadóban. A személyes hangvételű írás végén az egyvonalas rajzairól országszerte ismert grafikus szavait is olvashatjuk: „A művészet az emberiségnek egy olyan, ősidők óta tartó, lélekemelő ünnepe, amit sem a művész, sem a közönség nem tud egymás nélkül megünnepelni. Hatással vannak egymásra, életük üzenete csak egymásban tud kiteljesedni.”

„Egészen különleges hangulatú, varázslatos élményben lehetett részük azoknak, akik jegyet váltottak az öt év után újra hazánkba látogató kanadai énekesnő, Loreena McKennitt virágvasárnapi koncertjére.” Paksa Balázs ezekkel a szavakkal kezdi a „csodás hangú, több hangszeren játszó, s a hatvanas éveiben is példás fittséggel muzsikáló énekesnő” koncertjét méltató írását. A cikkből bizonyára kedvet kapnak Loreena dalainak meghallgatására azok is, akik eddig még nem is hallottak az énekesnőről.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria