Megjelent a Szent József ideje elérkezett! című kötet

Kultúra – 2021. november 1., hétfő | 16:38

Ferenc pápa Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból adta ki, hogy Szent Józsefet 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. A Szentatya a Szent József-év meghirdetésével is Mária jegyesére irányította a figyelmünket. Az Új Ember Kiadványok legújabb kötete nem kevesebbet állít, mint hogy Szent József ideje elérkezett!

Az alábbiakban a szerző, Donald H. Calloway MIC előszavából idézünk.

A tizenhatodik században Keresztes Szent János, az Egyház egyik legnagyobb misztikusa szerényen elismerte, hogy nem értette meg teljesen Szent József nagyságát. Barátjának, Avilai Szent Teréznek Szent József iránt érzett hatalmas szeretetétől inspirálva fogadalmat tett, hogy megismeri és megszereti Szent Józsefet.

És te? Ismered Szent Józsefet? Úgy érzed, megérted irántad érzett szeretetét és nagyságát? Készülj fel, barátom! A Szent József iránti odaadás leleplezi Szent József csodáit. Eljött Szent József ideje!

Ez egy elég merész állítás, elismerem. Mégis, hiszek abban, hogy napjainkban az Úr el szeretné vezetni szívünket – családjainkat, plébániáinkat, egyházmegyéinket és Egyházunkat – Szent Józsefhez. A Szentlélek már oly régen dolgozik fáradhatatlanul ezen. Ne érts félre: Szent Józsefnek mindig is különleges helye volt a keresztények szívében. Évszázadokon keresztül szentek, pápák, tanítók, misztikusok és laikusok áldották és magasztalták Szent József nagyságát. A tizenhatodik században a Szentlélek Avilai Nagy Szent Teréz segítségével hívta fel a figyelmet Szent Józsefre. Szent Teréz előtt más szentek, mint például Clairvaux-i Szent Bernát, Sienai Szent Bernardin és Brindisi Szent Lőrinc is rámutatott Szent József nagyságára.

Napjainkban Boldog William Joseph Chaminade, Eymard Szent Péter-Julián, Boldog Petra és Szent André Bessette is kiemelkedő jelentőségűnek tartotta Szent Józsefet a vallásos emberek életében. Valóban, Szent André Bessette kezdte meg a világ legnagyobb, Szent Józsefnek szentelt templomának építését (Szent József-templom, Montreal, Kanada). Szent José Manyanet – egy tizenkilencedik századi spanyol pap – lelkesen hirdette a Szent József és a Szent Család iránti odaadást. Úgy látta, hogy hamarosan elérkezik „Szent József ideje”. Erről így írt: „Úgy hiszem, Szent József ideje eddig még nem érkezett el: két évezred után csupán most kezdjük sejteni az ő misztériumát.”

Tudjátok mit, barátaim? Szent József ideje elérkezett! Hogyan állíthatom ezt ilyen meggyőződéssel? Egyszerű: Isten egyértelmű jelekben fejezte ki kívánságát, hogy népe szenteljen nagyobb figyelmet Szent Józsefnek – világosabban, mint eddig bármikor az Egyház történetében.

Donald H. Calloway MIC Szent József ideje elérkezett! című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria