Süsüke, a sárkánykirályfi a Katolikus Rádió műsorán

Kultúra – 2020. június 15., hétfő | 18:27

Évtizedekkel ezelőtt indult gyerek- és felnőtt szíveket meghódító útjára Csukás István egyik legnépszerűbb mesehőse: Süsü, az egyfejű sárkány. Az ezredfordulóra aztán felnőtté vált, és megszületett kisfia, Süsüke. Csukás István Süsüke, a sárkánygyerek és Süsüke újabb kalandjai című kötetei alapján új hangjátéksorozat készült a Magyar Katolikus Rádióban.

„Csukás meséiben rengeteg leíró jellegű rész olvasható, ezek adaptálása volt az első fontos feladat” – mondta Egri Bálint, a hangjátéksorozat rendező-szövegkönyvírója. „A narrációt az egyik karakter, a Mindenes nevű háromfejű sárkány segítségével oldottuk meg, akit egyébként Szacsvay László személyesít meg. Az ő harmadik feje lett történetünk narrátora” – tette hozzá.

A történet ott kezdődik, ahol az eredeti véget ért: Süsü és Sárkánylány elbúcsúzik a Királyfitól, majd útnak indulnak Sárkányföldére. Itt születik Süsüke, akinek sokféle kalandban lesz része. Barátokra lel, megtanulja a barátság, a nyitott, gyermeki szív, a játék, a közösség fontosságát, nevet ad a rejtőzködő sárkányoknak, így „megszelídíti” őket, és visszavarázsolja a napot az égre. Ő már a 21. század gyermeke: önálló, kalandvágyó, bátor és talpraesett.

Csukás István emblematikus Süsüjét ezúttal Scherer Péter szólaltatja meg, Süsüke szerepében pedig Mohai Tamást hallhatjuk. A teljes szereposztás megtekinthető a rádió weboldalán.

A húszepizódos sorozat június 15-én 10.30-kor, a Varázsdoboz című műsorban debütált. Az újabb és újabb epizódok minden hétköznap délelőtt, ugyanebben az időpontban következnek.

„A zenék, effektek, hanghatások nagyon fontos szerepet töltenek be a műben. Sárkányföld tágas terei, a királyi barlang visszhangos üregei változatos hangfestésre adnak lehetőséget” – mondta Egri Bálint. „Zeneszerzésre a nemzetközileg is elismert Mogyoró Kornélt, a Veronaki zenekar egyik alapító tagját kértük fel” – tette hozzá.

A szórakozáson túl generációkat is összekapcsol a történet, így a Magyar Katolikus Rádió Varázsdoboz című műsorában elhangzó húszrészes hangjátéksorozat élmény lesz a rádiót hallgató gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A közönség betekintést nyerhet a kulisszák mögé is a műsor Facebook-eseményére kattintva. Ezenkívül minden rész visszahallgatható a rádió archívumából.

A hangjátéksorozat a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria