XXIII. János pápa virágoskertje – április 27.

Kultúra – 2014. április 27., vasárnap | 8:00

A „jó pápa” mondásaiból és személyéről szóló anekdotákból válogattunk – ezekből nyújtunk át egy virágcsokornyit a szentté avatás alkalmából, április 21-től május 4-ig.

XXIII. János és a zsinat

„A zsinat gondolata nem úgy érett ki bennem, mint hosszú elmélkedés és megfontolások sorozatának gyümölcse, hanem úgy, mint amikor a virág tavasszal hirtelen kinyílik.”

* * *

Annak a történelmi jelentőségű napnak estéjén, amikor XXIII. János bejelentette a II. Vatikáni Zsinat összehívását – amint saját maga elmondotta, nehezen jött álom a szemére. Ezekkel a szavakkal ringatta álomba magát: „János, miért nem alszol? Ki kormányozza az egyházat, te, a pápa, vagy pedig a Szentlélek? Ugye, hogy a Szentlélek? No hát, akkor csak aludj nyugodtan, János!”

* * *

Hogy mit várt XXIII. János a zsinattól? Talán legszemléletesebben, szinte Szent Ferenc-i egyszerűséggel, e bonyolult kérdésről akkor nyilatkozott, amikor jelképesen az ablakhoz ment és úgy tett, mintha ki akarná tárni, miközben a következőket mondotta: „A zsinattól azt várom, hogy friss levegő áradjon be az egyházba.”

(Forrás: Ijjas Antal: Isten igaz embere, Szent István Társulat, 1976)

Magyar Kurír