Anselm Grün kritikája a járványügyi intézkedések ellen tiltakozókról

Megszentelt élet – 2020. szeptember 7., hétfő | 12:02

A közösségi oldalakon egyre inkább terjed a pandémiát tagadók, annak mértékét lekicsinylők és a járványügyi intézkedések ellen tiltakozók véleménye. Németországban és Olaszországban a hétvégén tüntetéseket is tartottak. Anselm Grün bencés szerzetes kritikusan nyilatkozott a kérdésben a Facebook-oldalán közzétett véleményében.

Kétségkívül jogos az az igény, hogy eszmét cseréljünk a járványhelyzetben hozott intézkedésekről, hangsúlyozta, ám az egy hete szervezett berlini tüntetések nem az eszmecsere ügyét szolgálták, hanem a politika fogságába kerültek.

„Nagyon sok agressziót és erőszakot érzékelek, és fogalmam sincs, mi van ezeknek az embereknek a fejében. Mintha sokan nem lennének hajlandóak elfogadni, hogy a külső körülmények változásra késztetnek minket: továbbra is úgy szeretnének élni, ahogyan eddig. Ugyanez a mentalitás érzékelhető a klímaváltozás körüli vitáknál. A világban uralkodó körülmények igenis változnak, ami tőlünk is azt kívánja, hogy álljunk készen a változásra.

Az egész élet állandó változás. Aki nem változik, megmerevedik.

Folyamatosan reagálnunk kell a külső körülményekre, akárcsak arra, amit az élet éppen kíván tőlünk, amikor például megbetegszünk vagy elvesztjük az állásunkat. Aki görcsösen ragaszkodik a régi dolgokhoz, belsőleg is megreked.”

Aki kész a változásra, természetesen még elismeri a korábbi dolgok értékét, emelte ki a bencés szerzetes. „Nagyon is lehetséges, hogy korábbi életmódunk jó volt. Ám még nem vagyunk azok, akik lényünknél fogva, Isten akarata szerint lehetnénk.

A külső körülmények mindig arra hívnak minket, hogy megvizsgáljuk, mi igazán lényeges az életünkben.

A kérdés tehát ezúttal is az, hogyan élhetünk úgy a világjárvány közepette, a klímaváltozás közepette, hogy életmódunk megfeleljen a valóságnak, azaz eleget tegyen Isten akaratának” – mondta az idén 75. életévét betöltött Anselm Grün.

Forrás és fotó: Vigilia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria