Az én szerzetesem: Makai Csilla SSND

Megszentelt élet – 2014. december 23., kedd | 20:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra, mit szeretnek benne. Tóth Evelin Makai Csilla nővért mutatja be nekünk.

Engedjétek meg, hogy bemutassam Nektek Csilla nővért (a képen bal oldalt, kék sállal a vállán látható), a szegedi Karolina Egyetemi Szakkollégium igazgatóját. Ő nem csak az én szerzetesem – ennek ellenére, szeretném a saját szemszögemből bemutatni Őt.

Első emlékem Csilla nővérről az, amikor 2012 augusztusában, a kollégiumi felvételim alkalmával a Karolina Iskola folyosóján találkoztam Vele – az arcán szétterülő hatalmas mosoly már akkor magával ragadott. A megszentelt élet örömével akkor találkoztam először szemtől szembe, hatása mai napig kísér – Csilla nővér személyében is.

Otthont adott nekem is – sokadmagammal együtt mondhatnánk ezt egyszerre. Neki is köszönhetjük, hogy a családi fészektől távol van egy hely, amit otthonunknak nevezhetünk.

Vigyáz ránk, vigyáz rám – egy-egy gesztusában megcsillanni látom Atyánk gondoskodó szeretetét. Egy mosoly; a konyhában ránk váró, sokszor az éhező kollégistának életmentő figyelmesség, a rengeteg munka értünk, az odafigyelés, a beszélgetések, a lelkünket tápláló imák… Mind erről tesz tanúbizonyságot. Nagyon hálás vagyok – az Ő személye is hozzájárul ahhoz, hogy ne érezzem magam sohasem egyedül, távol az otthontól.

Úgy gondolom, hogy a Jóisten tökéletes személyt hívott arra, hogy közösséget kovácsoljon egy csapat, az ország különböző részeiből érkező lányból. S ami a legszebb ebben, hogy nem csak közösség, hanem egy család is vagyunk, azzá válunk… Nekem ez nagy ajándék.

Amiért meghatározó számomra Csilla nővér személye, s amiért különös színfoltja Ő életem palettájának azért (is) van, mert először általa került közel hozzám a szerzetesség – korábban világi papokon kívül nem ismertem olyan embert, aki a megszentelt élet ilyen formáját élte volna.

Közvetlenségével, nyitottságával, jókedvével, munkájával például szolgál számomra a valódi Krisztus-követéshez. Nagy öröm számomra, hogy van a közvetlen közelemben egy ember, egy nő, akitől tanulhatok a megszentelt életről.

Tóth Evelin

 

Kapcsolódó fotógaléria